Cijene divljaju: Koliko studenti plaćaju smještaj u Mostaru?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima većina njih je primorana na unajmljivanje stana.

Internet i novinski oglasnici u zadnjih mjesec dana su puni oglasa za iznajmljivanje stanova i soba za studente. Naime, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže s 400 ležaja za studente, dok studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" na prostoru kampusa imaju na raspolaganju dva adaptirana paviljona, koja su u funkciji studentskog doma s kapacitetom od 60 ležaja, što je premalo s obzirom da na ove dvije visokoobrazovne ustanove studira 30 tisuća studenata. Kad je u pitanju unajmljivanje stanova, studenti najviše traže jednosobne i dvosobne stanove u blizini fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 S obzirom na veliku potražnju, cijene unajmljivanja stanova iz godine u godinu sve su veće, a iste određuju stanodavci koji se povode za subjektivnim kriterijima. Kažimo i to kako je unatrag godinu dana praksa studenata bila, ukoliko su zadovoljni stanom kojeg iznajmljuju, nakon što im završe predavanja i ispitni rokovi, odu kući, ali plate stanarinu i za onaj mjesec u kojem se stanom ne koriste.

 Danas su rijetki oni koji su u mogućnosti nastaviti s tom praksom, budući da je ekonomska kriza i pad kupovne moći  nagnao mnoge od njih da promijene navike i da radi uštede otkažu stan sredinom srpnja, a potraže novi početkom rujna.
Slično nam je potvrdila studentica druge godine Građevinskog fakulteta, dolazi iz Livna. Zajedno s cimericom prošle akademske godine stanovala je u dvosobnom stanu na Rudnik po cijeni od 300 maraka mjesečno, plus režije. Kako nije bila u mogućnosti plaćati stan preko ljetnog raspusta dok je bila kući, sad je prisiljena tražiti novi stan te se ponovno seliti.

„Bojim se da sam već zakasnila kad je u pitanju traženje stana. Zadnjih nekoliko dana zovnula sam na desetke brojeva, ali već je sve iznajmljeno. Nadam se da ću do početka predavanja uspjeti pronaći stan", kazala je. Kad su u pitanju same cijene u Mostaru, one isključivo ovise o samoj lokaciji stana. Najskuplji stanovi u Mostaru su u središnjim dijelovima grada, kao što je u blizini SPC-a Rondo, gdje se za mjesečnu najamninu treba izdvojiti i do 500 maraka.

 No, za samo 100 maraka manje naći ćete dvosoban stan na Rudniku koji nema tako dobre pogodnosti kakve se mogu pronaći u stanovima na Rondou. U Centru II dvosoban stan od 59 metara četvornih, mjesečno stoji 400 maraka, s tim da se režije dodatno plaćaju.

 I u Franjevačkoj nećete nimalo bolje proći, cijena dvosobnog polu-namještenog stana je 450 maraka, dok soba stoji oko 250 maraka. Ništa manje ne stoji ni iznajmljivanje stanova i soba u udaljenijim mjestima, pa tako za jednosoban stan od 45 metara četvornih u Ilićima treba mjesečno platiti 300 maraka, u Cimu dvokrevetna soba stoji 250 maraka s režijama, dok se na Panjevini može naći i od 200 maraka. Kada je u pitanju istočni dio grada, cijene su slične. Trosoban stan bez klime kod Starog mosta iznosi 450 maraka, s tim da se moraju platiti i režije, dok se cijena pansiona kreće oko 200 maraka, što je, izgleda, najpovoljnije u ovom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su studenti, oni koji se na vrijeme ne snađu za smještaj, prisiljeni i katastrofalne uvjete plaćati po visokoj cijeni. To nam je potvrdio i brucoš iz Viteza, Goran Marić, koji jednosoban stan u Ulici kneza Višeslava plaća 350 marka.

 „Stan je stare gradnje, polu-namješten i to starim, trošnim namještajem, bez ikakvih dodatnih pogodnosti, kao što su Internet i klima uređaj, al nisam uspio ništa povoljnije i udobnije pronaći u ovom kratkom vremenu. Možda dogodine budem imao više sreće, jer sigurno ću ranije krenuti u potražnju za stanom, kazao je Marić.

Ako se studenti, pak, odluče za veći odnosno skuplji stan, u takvim stanovima najčešće živi troje studenata koji uglavnom dolaze iz istog mjesta. Trosoban stan u Vatikanuu sa svim pogodnostima, Internetom, klimom i kabelskom televizijom košta 500 KM plus režije, ali kad se trošak podijeli na tri studenta, onda je uvelike lakše plaćati. No za takve stanove i vlada najveće zanimanje među studentskom populacijom, pa se iste mora unajmiti i mjesec i pol dana prije početka akademske godine.


Kažimo i to kako zbog većeg zanimanja cijena stanova raste, budući da studenti u posljednji krenu u potragu za stanom  i tako na tržištu stvore pritisak.
Studenti, koji su na osnovi dobrih ocjena imali sreću boraviti u domu, za  znatno nižu cijenu dobivaju jako puno pogodnosti. Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže sa 188 soba, dvokrevetnih i trokrevetnih smještajnih kapaciteta, odnosno 400 ležaja za studente. Rekonstrukcijom 2008. godine, smještajni kapaciteti u potpunosti su obnovljeni te je postignut visok standard života u Studentskom centru.

 Za 120 maraka mjesečno studenti, pored sobe. Imaju i vlastiti WC, internetski priključak, kablovski TV priključak, dvije čitaonice, sveučilišnu knjižnicu, dva multimedijalna centra, studentski buffet, fitnes klub, kao i praonicu rublja, te dva obroka dnevno. Međutim, zbog malog smještajnog kapaciteta privilegiju jeftinog smještaja uspijeva ostvariti jako mali broj studenata. Ostali su osuđeni na traženje privatnog smještaja.

dnevni list

Vezani članci