Autecesta kroz Hercegovinu: Kroz Prenj će prolaziti tunel dug 10 kilometara!

Vidi originalni članak

... potvrđeno je „Avazu" iz „Autocesta FBiH". Nova varijanta dionice Konjic - Mostar-Sjever, koja prolazi kroz Prenj, omogućava potpuno drugačiji razvoj Koridora 5C, uvažavajući ograničene kapacitete Federacije za daljnje zaduživanje i čini dionicu prihvatljivijom za moguće finansijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzahtjevniji objekt

Analizom idejnog projekta na Koridoru 5C utvrđeno je da je ranija trasa predložena vrlo ležerno bez ikakvog pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja po investitora, odnosno po BiH. Jasmin Bučo, v. d. direktora „Autocesta", kaže za Avaz da uopće ne treba porediti raniji prijedlog sa sadašnjim, s obzirom na to da je prvobitnu trasu bilo nemoguće realizirati jer, kako kaže, „to niko nije želio finansirati".

- Dionicom kroz Prenj i dolinu Bijela trasa se skraćuje za 18 kilometara te se ostvaruju uštede od blizu 602 miliona KM - kaže Bučo.

Na ovoj dionici prva četiri kilometra su izrazito kompleksna, jer je potrebno sagraditi dva velika mosta i petlju u Ovčarima te tunel između tih mostova.

Bučo: Najkraći rok

- Nakon toga nastavljamo dolinom Bijela, gdje nemamo nekih velikih poteškoća, a onda dolazimo na najzahtjevniji objekt, a to je tunel Prenj, dužine deset kilometara. To je generacijski projekt i predstavlja izazov sam za sebe - ističe Bučo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devizne rezerve

Vlada FBiH usvojila je idejni projekt, nakon čega su urađene ostale studije, geološke, prometne i okolišne. Kako je rečeno, za ovu dionicu zamišljeno je da se koriste izvori finansiranja koji do sada nisu bili korišteni.

- To su devizne rezerve koje mnoge države širom svijeta imaju na raspolaganju. Često se taj novac plasira u državne, odnosno infrastrukturne projekte koji su pouzdani, kao što je gradnja autoputa. Konjic - Mostar-Sjever idealan je kandidat za ovaj model jer proizvodi velike prometne efekte, a dionica može biti spremna za gradnju u najkraćem roku, to jest da eksproprijacija predstavlja minimalan utjecaj na dinamiku projekata - kaže Bučo.

BROJKE

- 35,16 kilometara dužina dionice
- 18 kilometara skraćuje se trasa

avaz.ba

Vezani članci