24. obljetnica zaustavljanja tenkova u Pologu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

..., suprotstavio mnogobrojnijem i nadmoćnijem velikosrpskom agresoru koji je imao u planu blokirati zapadnu i južnu Hercegovinu te stvoriti preduvjete za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka - Donji Vakuf - Kupres - Mrkonjić Grad - Drvar - Livno u cilju nastavka daljnjih borbenih djelovanja, presijecanja Dalmacije na tri djela te pokretanja realizacije tzv. plana „RAM".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon „krvavog Uskrsa" na Plitvicama, 7. svibnja 1991. skinuo je sve maske bratstva i jedinstva i AVNOJ-evske Jugoslavije i svakome je postalo jasno kako je JNA u funkciji velikosrpskih nacionalnih interesa koja područje Bosne i Hercegovine planira iskoristiti kao prostor preko kojeg će se izvoditi borbene i logističke aktivnosti za vojnu okupaciju Republike Hrvatske, ali i okupaciju prostora na kojima stoljećima žive Hrvati Bosne i Hercegovine.
Svi Hrvati iz Hercegovine koji su 7. svibnja 1991. stali pred JNA tenkove pokazali su izuzetnu nacionalnu svijest, hrabrost i spremnost na žrtvu u obrani svojih stoljetnih ognjišta i svih drugih hrvatskih nacionalnih interesa, pokazujući jasno kako su svjesni da se bez žrtve i oružane borbe neće moći obraniti od velikosrpske agresije, što se i obistinilo u godinama koje su nastupile nakon toga.

Povodom 24. obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu upućujemo čestitke svim sudionicima hrvatskog otpora u Pologu i nadamo se kako će ovaj datum biti velikim slovima upisan u hrvatsku povijest kako bi budući naraštaji hrvatskog naroda iz njega crpile vrijednosti za iskušenja koja će imati u budućnosti.


UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA                          UDRUGA ORGANIZATORA
DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR                             OTPORA HVO U BIH
brigadir Petar Zelenika                                                   brigadir Jadran Topić

Vezani članci