FOTO  Autocesta kroz Hercegovinu: Od Makarske do Međugorja za pola sata

Vidi originalni članak
...jer je za 16. rujna zakazano svečano otvaranje ovoga dijela autoceste od Počitelja do Bijače.

Puštanjem u promet ovog dijela autoceste jug države spojit će se s europskom mrežom autocesta, a samim tim Hercegovci, ali i svi građani BiH, puno brže i lakše stizat će do morskih obala u susjednoj Hrvatskoj.
Iz Autocesta Federacije BiH kazali su nam kako su na terenu u tijeku završna uređenja.
- Radovi na poddionici Zvirovići - Kravice, najjužnijoj dionici autoceste na koridoru Vc od Počitelja do Bijače, završeni su. U tijeku su završna uređenja razdjelnog pojasa, bankina, postavljanje prometne signalizacije, zaštite od buke te uređenje prilaza na autocestu i povezivanje trase s lokalnim i regionalnim cestama, rekli su iz Autocesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završni radovi

Podsjećaju kako je riječ o poprilično zahtjevnoj poddionici, jer se od Zvirovića prema Kravicama nižu most Studenčica dužine 590 metara pa usjek dužine 230 metara, kao i vijadukt Pavlović dužine 385 metara. Nakon toga ulazi se u tunel Bijela Vlaka dužine 485 metara s dvije tunelske cijevi te slijede usjeci i nasipi dužine 330 metara. Tu nije kraj jer slijedi most Trebižat ispod vodopada Kravice, pa trasa u dužini od 530 metara do spoja s poddionicom koja je već puštena u promet. U okviru ove poddionice izgrađen je i međunarodni granični prijelaz Bijača, što na kraju čini ukupno 10 kilometara autoceste kroz Hercegovinu.
- Višestruk je značaj puštanja u promet prometnice od GP-a Bijača do Međugorja.
Otvaranjem ove dionice južni dio koridora Vc se spaja na europsku mrežu cesta, a koristi će biti prvenstveno za turizam, kažu iz Autocesta. Nakon što se poveže granični prijelaz Bijača s odmorištem Kravice, iznad jednog od najljepših vodopada u BiH, stizat će se za samo dvije minute vožnje.
- Zvirovići, Međugorje, ali i druge turističke destinacije u Hercegovini, poput drevnog Počitelja ili Parka prirode Hutovo blato, znatno će se primaknuti jadranskoj obali, ali i potencijalnim posjetiteljima iz Europske unije. U Međugorje dolazi veliki broj turista, a primjerice, iz Splita do Međugorja neće biti potrebno više od tri sata vožnje, a iz Makarske više od 30 minuta, kazali su iz Autocesta. Pričaju kako će otvaranje ove dionice značiti više turista u Hercegovini jer će putovanje biti upola kraće, a uz to sigurnije i ugodnije.
- Jug naše zemlje se nalazi na čvorištu autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik i koridora Vc, na samoj granici s Europskom unijom, u neposrednoj blizini luke Ploče što za stanovnike znači nemjerljivu ekonomsku korist, kažu iz Autocesta FBiH.

Novi projekti

Kada su u pitanju novi projekti, iz Autocesta kažu kako se već krajem ove godine očekuje početak radova na dionici Počitelj - Zvirovići u dužini od 11 kilometara, a koje će financirati EIB.
U sklopu ove dionice gradit će se je i most Počitelj, koji će se nalaziti sjeverno od grada i koji je dužine 975 metara i visine 85 metara.
- Cilj je spojiti općine Međugorje i Počitelj, što je od posebnog značaja za ekonomski i turistički razvoj ovog dijela Hercegovine. Također za desetak dana počet će rekonstrukcija regionalne ceste R-425 od Trebižata prema Čitluku, poručili su iz Autocesta FBiH. Podsjećaju i na to da je posljednjim razgovorima u Berlinu aktualizirana izgradnja Jadransko-jonske autoceste čime BiH dobiva još jedan veliki infrastrukturni projekt, a posebno grad Počitelj koji je planiran kao čvorište za Jadransko-jonsku autocestu.

80 milijuna eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na ovoj poddionici su trajali pune 2 godine i ukupna vrijednost projekta je veća od 80 milijuna eura. U ovaj iznos ulaze i radovi na regionalnoj cesti za Ljubuški te planirani radovi koji kreću za 10-ak dana, a odnose se na rekonstrukciju regionalne ceste od Čitluka prema Čapljini.

Dnevni list

Vezani članci