Vera Dedić: Galići su radio stanicom u ratu održavali vezu s neprijateljima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...sukoba i nesporazuma koje je izazvao, rješavat će policija, moguće i pravosuđe. Preksinoć oko 22:30 na Trgu sv. Ante, točnije u dvorištu ispred franjevačkog samostana, došlo je do fizičkog sukoba između Štefice Galić (49), supruge Neđe Galića, glavnog lika spornog dokumentarnog filma, i Vere Dedić (56), općinske službenice i sudionice prosvjeda protiv prikazivanja filma, nakana, ciljeva i poruka koji se filmom žele postići. Vera Dedić je sa susjedom Ljiljom Sabljić prošetala do samostana s ciljem da zapali svijeću i pomoli se, i tamo je na klupi zatekla Šteficu Galić i njezinu prijateljicu Nelu Delalić.

- Pozdravila sam s dobra večer i obratila se Štefici: "Gospođo, što ti radiš u ovom svetištu kojeg vrijeđaš svojim izjavama u filmu, rekla si da to nije tvoje svetište i molim te napusti ga". Ona je odgovorila: "Moj je Neđo spasio tisuću Bošnjaka". Odgovorila sam: "Ma molim te, to nije istina, da nije bilo politike ja bih te pitala što bi on spasio". Nakon toga sam rekla: "Kad je bio rat sa Srbima, krim policajac i ja izuzeli smo vam radio stanicu kojom ste održavali vezu s neprijateljskom stranom". Nakon što sam to izgovorila ona je skočila, ošamarila me i opsovala mi majku. Ja sam joj uzvratila šamar, zakukala je: "Odoše mi naočale od 800 maraka", i opet je krenula prema meni, ja prema njoj, gužvale smo se - priča potreseno Vera koju smo zatekli pred njezinom kućom na Humcu. Majica joj je bila poderana, lančić joj je prijateljica Ljilja našla na betonu, mobitelom su svijetlile da nađu križić i privjesak "B" (blagoslovljeno). - Našle smo i staklo Šteficinih naočala, rekla sam Ljilji ostavi joj na zid neka i ona dođe po svoje. Mogla sam prije nje doći u policiju, ali bojala sam se kako će reagirati moj suprug Branko, bolestan je, imao je moždani udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kad sam došla kući ubrzo je na vrata došla policija i dala sam izjavu. Žao mi je zbog svega, ali ne mogu prihvatiti da se nas Hrvate u Ljubuškom proglašava nacistima i fašistima. Istina je posve drukčija, mi u Ljubuškom možemo Bošnjacima pogledati u oči, a mogu li oni Hrvatima u Bosni, u sjevernoj Hercegovini - kaže Vera.

Izvor: vecernji.ba

Vezani članci