Učenici iz Vitine napravili veliku pisanicu

Vidi originalni članak
Ideju nastavnika likovnog Vlade Kraljevića, o izradi velike uskrsne pisanice koju će oslikati korizmenim motivima Kristove muke i postaviti ispred župne crkve u Vitini, s oduševljenjem je podržao ravnatelj Jozo Zadro, te svi djelatnici i učenici škole.


Pisanica je visoka oko 1,70 metara i 1,20 metra široka, napravljena od žice i novina. Žičana konstrukcija obložena s kaširanim papirom, prebojana temeljnom bojom i oslikana. Motivi na pisanici su: Isusa osuđuju na smrt, Isus prima na se križ, Veronika pruža Isusu rubac, Isusa pribijaju na križ, Isus umire na križu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisanicu su izrađivali učenici pod vodstvom nastavnika Kraljevića: Ivan Bebek, Ilija Grizelj, Mateo Bojka, Mateo Grbavac i Josip Penava, a u ukrašavanju pisanice sudjelovali i Elena Boras, Petra Ćutuk, Josipa Musa, Monika Zlopaša i Manuela Brkić.


Golema pisanica ovaj će Uskrs spremna dočekati župljane ispred crkve sv. Paškala u Vitini.

Pisanicu smo pravili dva tjedna, konstrukcija je od debelog kartona i čelične žice, na koju smo lijepili novine s pomoću zamućene tople vode i brašna. Atmosfera je bila izvanredna i sada smo ponosni na ovu našu pisanicu koju smo napravili zajedničkim snagama uz ideju i veliku pomoć našeg nastavnika. Uistinu smo zadovoljni rezultatom zbog čega planiramo sljedeće godine napraviti duplo veću - izjavili su ponosni na svoju golemu pisanicu, učenici osnovne škole Tina Ujevića.

ljportal.com

Vezani članci