Smjernice za utvrđivanje najboljeg interesa djeteta predstavljene u Ljubuškom

Vidi originalni članak

Jedinstveni vodič za profesionalce "Smjernice za procjenu i utvrđivanje najboljeg interesa djeteta" predstavljen je u četvrtak u Ljubuškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovu realizaciju utrošeno je više od godinu dana, a projektne aktivnosti koordinirali su Grad Ljubuški i udruga "Naša djeca" Sarajevo.

Cilj kreiranja Smjernica je pomoć svim organima, tijelima i drugim donositeljima odluka u čijoj nadležnosti je direktno ili indirektno osiguranje ostvarivanja i zaštite prava djeteta, istaknuto je na promociji.

Govoreći o ovom dokumentu, jedna od autorica Katica Artuković iz Županijskog suda u Širokom Brijegu istaknula je kako je multidisciplinarnost najveća vrijednost ove publikacije te da je ovo prvi ovakav priručnik u BiH.

"Riječ je o jednom multidisciplinarnom pristupu na kojem su radili stručnjaci iz javnih politika, zdravstva, pravosuđa... Oni su u kompilaciji dali svoja razmišljanja utemeljena na iskustvu rada s djecom, što je to što trebamo uzimati u obzir u bio kojoj vrsti postupka kad su djeca u pitanju" - kazala je Artuković, napomenuvši kako će se iduće godine u Ljubuškom raditi i edukacije na tu temu.

Koordinatorica mreže "Snažniji glas za djecu" Berina Ceribašić naglasila je kako se u ovaj proces krenulo na inicijativu Vijeća za djecu BiH 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je potrebno uraditi sve smjernice kako bi se došlo do principa najboljeg interesa djeteta. U svakom slučaju pristup mora biti individualan. Već 2016. godine uradili smo analizu zakonodavstva da vidimo što je dostupno na temu najboljeg interesa djeteta te koliki je interes i potreba da se razgovara o ovoj temi. Ovakve smjernice ne postoje nigdje u svijetu i mogu reći da smo ponosni na ovaj dokument koji je nakon toliko rada ugledao svjetlo dana"- kazala je Ceribašić.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić istaknuo je kako se živi u vremenima različitih kriza i poremećenih sustava vrijednosti, u kojima, kako je dodao, najviše stradavaju djeca.

"Na poticaj UNICEF-a formirali smo povjerenstvo od predstavnika gradske uprave, udruga za djecu s poteškoćama u razvoju i policije, s ciljem pomoći ugroženim skupinama. Povjerenstvo je izradilo nekoliko dokumenata i sudjelovalo u izgradnji centra za mlade i djecu s poteškoćama u razvoju" - kazao je Barbarić, zahvalivši UNICEF-u i autorima publikacije koji su na ovaj način olakšali rad institucijama.

Vezani članci