Sadačice smilja iz Ljubuškog: Smilje sadimo sa švabom a satnica je 6 KM!

Vidi originalni članak
Upravo je novo područje sadnje smilja donijelo mogućnost zarade za veliki broj nezaposlenih žena sa područja Ljubuškog koje za Radio Ljubuški opisuju svoja iskustva:

„Išli smo do sada saditi luk,brati jagode, „plit lozu", a otkad je počelo ovo sa smiljem, posla baš ima. Nakon što smo u predsezoni odradile poslove oko pikiranja smilja, kada je došlo vrijeme sadnje, išle smo saditi i to ne samo u Ljubuškom, bile smo od Čapljine preko Posušja do Širokog Brijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već smo uigrane, radimo u grupi, nas nekoliko uvijek radi skupa. Iako se priča kako nekima daju dnevnice od sto maraka, voljeli bismo znati gdje to i kome daju, to se gazde hvale ali je to daleko od istine. Smilje se radi na satnicu, sat je 6 KM , plus jedan obrok i kava, ako ti daju.

Što se tiče našeg kapaciteta , recimo nas četiri smo na sadnji u Veljacima prije 15 dana od 8 ujutro do 19 sati navečer posadile 10.000 sadnica, s tim da bismo puno više posadile da nismo taj dan morale same postavljati konce i same razbacivati sadnice. Tako je to u našem poslu dok ne dođeš na lice mjesta, ne znaš šta te čeka.

Do sada nismo imali većih problema s gazdama. Obim posađenog ovisi i o tlu, lakše je saditi u zemlji, ako je kamenjar onda sadimo sa „švabom" (čekićem kako ga mi ovdje zovemo) jer sadač ne može u kamen,krvav je to posao ,treba sve posaditi u pravilne redove, znate kako je kod nas vruće, kad idemo u smilje dobro se opremimo, uz kape nosimo obvezno i štitnike na koljenima radi klečanja.

Teško je raditi na dnevnicu, sa smiljem nije ništa lakše, dođemo ujutro i cijeli dan si sagnut ili u čučnju, osobito nama ženama. Dođeš kući nikakav, a gdje djeca i večera,svak traži svoje , na kraju ipak si zadovoljan jer si nešto zaradio. Sa sadnjom smo gotovi, išli smo i okopavat, zalivat, ima posla oko smilja , nije to baš posadi i ostavi.

Ljudi su se baš dali u smilje, ulažu dosta novaca, nama je to drago, volimo neka i drugi zarade, uskoro će žetva ,nadamo se da će cijena otkupa biti dobra, nisu to mali ulozi ako ovo sa smiljem krene u Hercegovini bit će nam sigurno svima bolje. A ako ima neko da daje dnevnicu od sto maraka neka se javi,kontakt je poznat redakciji, kazale su na kraju "sadačice" smilja iz Ljubuškog za naš radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjanka Medić/Radio Ljubuški

Vezani članci