Ljubušanke Kata i Matija u prirodu idu samo s puškom

Vidi originalni članak
Ipak, sve češće možemo naići na one koje svakako razbijaju to mišljenje te uz svoju ženstvenost uspijevaju imati razna netipična zanimanja i hobije za žene. Među njima su svakako ženske članice Hrvatske udruge lovaca "Kravica" Kata Marić iz Veljaka i Matija Škrobo iz Ljubuškog.

Ove dvije žene su velike zaljubljenice u lov. Obje ističu kako su u početku nailazile na podsmjeh, međutim, vremenom su dokazale da žene s puškom mogu stati uz bok muškarcima lovcima pa su se danas stvari promijenile, a muški lovci jedino imaju riječi hvale za svoje kolegice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vole lov od djetinjstva

Matija priča kako ljubav prema lovu, odnosno prema prirodi, gaji već od ranog djetinjstva, a naslijedila ju je od pokojnog oca koji je bio veliki zaljubljenik u lov.
"Uvijek je tinjala ta želja u meni da postanem član jednog lovačkog društva i kako je moja prijateljica izrazila želju za polaganjem lovačkog ispita, odlučila sam se i ja napokon na taj korak. Zajedno smo izišle na polaganje i na prvom ispitu prošle. To je jedno zaista predivno iskustvo, lovačku iskaznicu sam dobila 1. travnja 2011. i istu sam posvetila tati u čast", kazuje Matija.
Njezina kolegica Kata također iz obitelji vuče ovu veliku ljubav za lovom.
"Lovom sam se počela aktivno baviti još u srednjoj školi, svi muški članovi u obitelji su lovci, a i udala sam se za lovca, nedavno sam postala majka dječaka i nadam se da će i on nastaviti obiteljsku tradiciju. Život na selu, priroda, čist zrak i životinje, također su potpomogli da zavolim lov, pomalo netipičan za žene. Mnogima je još neshvatljivo i čudno kad kažem da sam lovac, a onda kad vide da stvarno to volim, dive se jer, kao, trebalo je i hrabrosti pojaviti se u lovu među toliko muških kolega lovaca i, naravno, dokazati im da se i žene mogu baviti tim većinom muškim ‘sportom', budući da je kod nas jako malo žena koje su lovci, a u svijetu već odavno postoje i mnoge ženske lovačke udruge. Nažalost, kod nas još toga nema", kaže Kata. Reakcije okoline na njihov hobi u oba slučaja bile su zanimljive. Kata je u počecima nailazila na podsmjehivanja te ju nitko nije shvaćao ozbiljno, međutim, kada je na lovačkom ispitu bila među najboljima, stvari su se značajno promijenile.

Rame uz rame s muškarcima

"Nakon lovačkog ispita svi su me prihvatili, krenula su sve češća druženja, lov i shvatili da uistinu to volim i da mogu ravnopravno stati rame uz rame s njima. Članstvo u našoj udruzi ‘Kravica' dosta mi pomaže u mnogim aktivnostima pogotovo vezanim za lov i prirodu, ima tu mnogih lovačkih druženja, humanitarnog rada, a dobijemo i prava na dozvolu nošenja lovačkog oružja. Ne mogu izdvojiti baš svaku nedjelju za odlazak u lov zbog posla, ali kad god sam nedjeljom slobodna, iskoristim to kako bih uživala u tom svom hobiju, ljepoti prirode i čistom zraku. Lov je nekad uspješan, nekad ne, ali najvažnije je druženje, dobro društvo, smijeh i opuštanje od svakodnevnih obveza, jer lov nije samo ubijanje, što mnogi misle, lovci su ti koji i brinu o životinjama, njihovoj prehrani i opstanku, pogotovo u hladnim zimskim mjesecima", objašnjava Kata.
Matija se nadovezuje te kaže da vrlo rijetko sluša reakcije i komentare okoline te da voli djelovati u onim smjerovima za koje procjeni da su dobri za njezin život pa u skladu s tim donosi i odluke.
"Hobi je nešto što svatko od nas treba imati, to nas čini ispunjenima i u nama pokreće izazove i poticaje za što kvalitetniji život. Lov neke ljude na prvu asocira na ubijanje nedužnih životinja, ali to nije tako. Lov je nešto zaista fascinirajuće i to je vrlo širok pojam. Biti lovac je iznimna čast i samo pravi lovac zna što se sve krije iza toga. Ipak, mi smo mala sredina i još uvijek se nas žene gleda pod povećalom ako se nađemo u bilo kojem segmentu koji odskače od nametnutih normi i pravila. Za kolege lovce mogu samo kazati kako mi je čast da ih ima u što većem broju", ističe Matija.

Sve je moguće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Kata i Matija su majke i zaposlene, ali ipak uspijevaju njegovati svoj hobi. Savjetuju svim djevojkama da svakako slijede svoje želje i ustraju u svemu.
"Naš savjet za žene koje se žele baviti lovom je da svakako skupe hrabrosti i ponosno se pojave na polaganju lovačkih testova. U početku će možda biti svakakvih dobacivanja i omalovažavanja, ali kad nešto uistinu želiš i voliš, moraš se boriti i s cijelim svijetom. Meni su poticaj bili upravo svi oni koji su mi se smijali i govorili da je nemoguće i, evo, dokazala sam im da je moguće, jer moraš vjerovati da možeš i uspjet ćeš", poručuju ove dvije lovkinje.

A. Bradvica/Dnevni list

Vezani članci