Neispravna voda u Livnu

Vidi originalni članak
...no s ograničenom ispravnosti zbog njenih poremećaja u fizikalno kemijskim osobinama, kazala je Feni ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Dijana Mamić reagirajući na pojedine medijske natpise da je voda u livanjskom vodovodu neispravna za uporabu.

Po njezinim riječima, po one koji i dalje konzumiraju vodu iz gradskog vodovoda nema nikakvih zdravstvenih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju promjene u spomenutim fizikalno kemijskim osobinama vode, koje su posebno vidljive na boji, okusu i mirisu, Mamićeva kaže kako je zbog iznimno hladne i duge zime došlo do tzv. fenomena duboko smrznute zemlje, uslijed čega je onemogućena prirodna filtracija vode.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a drži kako dodatne mehaničke barijere na izvorištima i u vodoopskrbnom sustavu očigledno nisu bile dovoljne da se osigura potpuna kvaliteta vode za piće.

Izvanredne laboratorijske analize do sada su urađene na nekoliko kontrolnih točaka, a do sutra bi cijeli sustav trebao biti podvrgnut ispitivanju.

Iako voda nije neispravna za piće i uporabu, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo uputili su zamolbu građanima da se strpe nekoliko dana te dosadašnje navike prilagode trenutačnoj situaciji na terenu, a da vodu, uz obvezno prokuhavanje, nastave koristiti ili da vodu za piće nadomjeste drugim alternativnim izvorom (mineralne i druge pakirane vode).

Vezani članci