Livno dobilo status grada

Vidi originalni članak
Kako je izaslanicima objasnio Vesko Drljača, potpredsjednik Vlade, dokument sadrži strateške ciljeve te jasno definirane prioritete rada Vlade FBiH, a to su ekonomski projekti te jačanje društvene stabilnosti. Među ostalim, Vlada FBiH svojim je programom rada za ovu godinu predvidjela utvrđivanje i 108 zakona, u formi nacrta ili prijedloga. U formi nacrta izaslanici u Domu naroda na 20. redovitoj sjednici jednoglasno su prihvatili i nacrt programa rada ovog doma. Budući da je za donošenje ovog dokumenta nužno pribaviti mišljenja svih županija, to će biti i učinjeno, objasnila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH koja je najavila široku raspravu o programu rada Doma naroda. Odlukom Kolegija, s dnevnog reda sjednice Doma naroda skinuti su Zakon o MIO, izmjene i dopune Zakona o radu, kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH. Prema objašnjenju članova Kolegija, o spomenutim zakonskim rješenjima nisu se još izjasnili ni zastupnici u Zastupničkom domu čija radna tijela još uvijek razmatraju tekstove zakona.

Dom naroda nije raspravljao ni o izvješću o radu Vlade Federacije BiH za prošlu godinu. Nakon što spomenuto izvješće nije dobilo potporu zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Vlada je u proceduru Doma naroda poslala novo, dopunjeno, izvješće, ali izaslanici nisu imali dovoljno vremena s njim se upoznati kako bi o njemu mogli raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom naroda jednoglasno je usvojio prijedloge zakona o gradu Livnu, Cazinu i Goraždu, čime su ove tri općine u FBiH dobile status gradova. Usvojen je i prijedlog Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH. Njime se uređuju ciljevi i načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave, vrste strateških kao i dokumenata nužnih u postupku njihove provedbe, kao i odgovorna tijela, proces razvojnog planiranja i upravljanja, zatim programiranje, monitoring, evaluacija i izvješćivanje, financiranje provedbe strateških dokumenata i nadzor. U formi nacrta prihvaćen je Zakon o braniteljskim udrugama od posebnog značaja, čiji je predlagatelj Ismet Osmanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Vezani članci