Eko sir "Puđa" iz Livna će dobiti bespovratna sredstva od USAID-a

Vidi originalni članak
Ukupna vrijednost planiranih investicija je 1,8 milijuna KM, pri čemu će kompanije investirati više od jedan milijun KM.

Većina projekata ima za cilj povećanje količine i unapređenje kvaliteta mlijeka, što će rezultirati većom profitabilnosti za uključene poljoprivrednike. U konačnici, očekuje se da će ova investicija osigurati posao sa punim radnim vremenom za 46 radnika i direktno podržati više od 800 poljoprivrednika, uključujući 276 žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupni sektor mljekarstva će imati koristi od više mlijeka boljeg kvaliteta, što će omogućiti prerađivačima da prošire svoj asortiman i proizvode kvalitetnije i konkurentnije proizvode, sa dužim rokom trajanja. U isto vrijeme, ovi projekti će povećati prodaju i profitabilnost individualnih poljoprivrednika i organizacija proizvođača.

Odbor za evaluaciju grantova USAID/Sweden FARMA II projekta primio je ukupno 86 aplikacija, od kojih je 15 odobreno i dobit će bespovratna sredstva. Ključ uspjeha odabranih aplikacija bio je u projektima koji su direktno uključili i podržali šire efekte razvoja, kao što je definirano razvojnim strategijama Švedske i USAID-a.

Uspješne projekte koji će dobiti podršku podnijeli su: Udruženje proizvođača mlijeka općine Gradiška, Veterinarska stanica Bugojno, SLUP i Natura Relax Sanski Most, EKO SIR PUĐA Livno, JU Srednja poljoprivredna škola Banja Luka, Poljorad Travnik, OPZ Zlatna kap Tešanj, MONS-PRODUKT Teslić, Obrtnička komora TK i Milk Land iz Tuzle, ZZ Gračanka iz Gračanice, ZZ PROMILK Prozor, Pađeni Bileća i udruženje Okusi Hercegovinu Mostar, priopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Vezani članci