Časna sestra u Livnu podigla tužbu zbog diskriminacije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Janja Martina Katović, koja je do prije nekoliko mjeseci bila direktor Dječijeg vrtića "Leptirići" u Glamoču, podnijela je tužbu Općinskom sudu u Livnu zbog diskriminacije koju doživljava kao časna sestra.

Prema njenim riječima, zbog toga što nosi odoru časne sestre općinske vlasti u Glamoču - predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda u Općinskom vijeću, ne žele da ona bude direktor vrtića i mjesecima odbijaju da daju suglasnost na njeno imenovanje na ovu dužnost, iako je jedini kandidat i posjeduje fakultetsku diplomu profesora predškolskog odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona naglašava da je spremna da ide do Strazbura da bi zaštitila svoja prava.

Časna sestra Katović potvrdila je novinarima da su u travnju ove godine Udruženje za zaštitu ljudskih prava u BiH i UNHCR u njeno ime podnijeli tužbu zbog diskriminacije, jer, prema Ustavu BiH, ona kao časna sestra može biti na čelu javne ustanove kao što je vrtić.

Govoreći o problemima u financiranju Dječijeg vrtića u Glamoču, ona je navela da je odgajateljicama, kuharici i spremačici "voda došla do grla" jer punih 20 mjeseci nisu dobili platu, iako je njihov osnivač i financijer općina.

"Usluge vrtića koristi 25-oro djece predškolskog uzrasta sve tri nacionalnosti, a za bruto-plate zaposlenih potrebno je izdvojiti oko 4.000 KM mjesečno", rekla je Katović.

srna

Vezani članci