Lipanjske zore nešto su najsvjetlije u bližoj povijesti Hrvata

Vidi originalni članak
...ovih prostora i to je nešto čime se doista ponosimo jer je oslobodilačkim operacijama Lipanjskih zora spriječena potpuna blokada Mostara - izjavio je u ponedjeljak u Mostaru nekadašnji načelnik Općinskog stožera HVO-a Mostar Rade Bošnjak.

- Lipanjske zore obilježavamo na jedan dostojanstven način s ciljem i željom da to prenesemo i na mlađe generacije kako bi živjele istinu, a ne nešto što se danas svakodnevno iz raznoraznih razloga i putem raznih kanala nameće kao neistina - ustvrdio je Bošnjak uoči tribine "Lipanjske zore - Političke i vojne prilike tijekom 1992. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je oslobodilačkim operacijama Lipanjskih zora spriječena potpuna blokada Grada Mostara, odnosno spriječen je scenarij koji se namijenio Mostaru, jednako kao i Sarajevu.

- Zahvaljujući pravodobnim, hrabrim i odvažnim odlukama našega hrvatskoga čelništva koje su donosili u pravo vrijeme, blokada Mostara se nije dogodila jer se Hrvatski narod organizirao na obranu i nismo dopustili takav scenarij - kazao je Bošnjak.

Predsjednik Udruge Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić također je naglasio značaj Lipanjskih zora, kazavši kako je tim operacijama spriječeno okruženje Grada Mostara.

- U tom dijelu rata spriječeno je okruženje Grada Mostara. Inače da je Grad Mostar došao u okruženje jednostavno bilo bi pitanje kako bi se rat u BiH vodio. Lipanjske zore imale su dakle, bitan utjecaj na daljnji razvoj događaja - ocijenio je Šoljić.

Tribinu "Lipanjske zore - Političke i vojne prilike tijekom 1992. godine" organizirali su Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, Hrvatska zajednica Herceg Bosna i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vecernji.ba

Vezani članci