FOTO  Obilježena 23. obljetnica stradanja Hrvata na Kupresu

Vidi originalni članak

Obilježavanju je nazočilo i visoko izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a, te odalo poštovanje svima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatskog naroda.
Visoko izaslanstvo predvođeno dopredsjednicom HDZ BiH i prvom zamjenicom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Brojanom Krišto , zapalilo je svijeće i položilo vijence na Spomen obilježju Suho polje, Spomen obilježju Kupreško polje, ispred spomenika Vukovarskim braniteljima na Kupreškom polju, te ispred Križa na groblju ispred crkve Sv. Obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu obilježavanja 23. obljetnice služena je sveta misa u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu za poginule u obrani Domovine i za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni koju je predvodio župnik don. Marko Tomić.
Nakon svete mise održan je središnji dio programa 23. godišnjice sjećanja na žrtve Kupresa -travanj 1992. godine u Hrvatskom domu u Kupresu.
Skupu se prvi obratio domaćin načelnik općine Kupres, Perica Romić istaknuvši kako nitko ne odgovara za zločine počinjene nad poginulim hrvatima na Kupresu, te da se procesuiraju hrvatski generali i na taj način se pokušava prikriti i omalovažiti istina o Domovinskom ratu.

Ivan Vukadin načelnik općine Tomislavgrad u svom obraćanju nadovezao se na govor Perice Romića te kazao kako je na Kupresu poginulo 44 mladića i djevojaka s područja Tomislavgrada, koji su dali ono najvrjednije, svoj život,za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda.

Dopredsjednica Krišto je naglasila kako živimo u vremenu kad se borimo za opstojnost hrvatskog naroda, te da u ovim trenutcima boli i prisjećanja na vrijeme patnje i žrtve olakšava činjenica da ta žrtva nije bila uzaludna. Krišto je poručila prisutnima da današnji skup bude zahvala svim poginulim za slobodu a ujedno poziv za jedinstvo, jer samo jedinstveni možemo ostvariti prava hrvatskog naroda i svi biti spremni na žrtvu.

Događaju su nazočili i zamjenik predsjednika HDZ BiH Nikola Lovrinović, glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić, predsjednik OO HDZ BiH Livno Darinko Mihaljević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, predsjednik Vlade HBŽ Branko Ivković, ministri u Vladi HB županije, Stipan Šarac ministar financija, Petar Galić ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Mario Lovrić ministar unutarnjih poslova, Ljubo Grizelj načelnik Općine Grude, Branko Bago načelnik Općine Posušje, predstavnici HNS-a Miro Grabovac Titan predsjednik HDU i Mario Karamatić predsjednik HSS-a, brojni gosti iz susjedne Republike Hrvatske od Vukovara do Kaštela, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te članovi obitelji poginulih umrlih i nestalih branitelja.

 

Vezani članci