Hercegovina u vatri tuđi je problem

Vidi originalni članak
Vatrena stihija ne proždire samo šumska prostranstva u Bosni i Hercegovini, niti je ovo jedina zemlja u kojoj se naseljena mjesta brane u dramatičnim okolnostima. Međutim, ono što razlikuje BiH od apsolutno svih ostalih država u regiji i Europi uopće, jest katastrofalna (ne)opremljenost službi koje se bore na požarištima.

Dok su kanaderi, zračni traktori i moderni kamioni uobičajeni dio vatrogasnog sustava Hrvatske i drugih zemalja na europskom jugu, vatrogasci u BiH požarima suprotstavljaju se s naprtnjačama i kamionima starim 50 godina, a u krajnjoj nuždi, u pomoć im pritekne i jedan helikopter Oružanih snaga BiH koji bačvu vode ispusti na vatrom zahvaćen prostor do kojeg ne mogu doći ‘izdrndani' kamioni i slabo opremljeni vatrogasci. I samo požrtvovnost i hrabrost vatrogasaca na terenu zaslužne su što štete od požara nisu veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika je svakako glavni krivac što vatrogasci svake godine nespremni dočekuju ljetne požare. Entiteti se ne mogu dogovoriti o zajedničkoj nabavi kanadera, i to je već priča koja se ponavlja dugi niz godina, bez ikakvih naznaka postizanja dogovora. S druge strane, na posebnom računu Federalne uprave civilne zaštite gomila se novac koji također nije iskorišten za kupnju nove vatrogasne opreme.

Dok se čeka politička odluka, vatra guta hektare i hektare šumskih i drugih površina, poglavito u Hercegovini. Možda je problem i u tome gdje gori? Jer, nekako se teško oteti dojmu da bi se iznašla sredstva za nova vatrogasna sredstva i opremu ako bi se, ne dao Bog, pojavila dva-tri veća požarišta u okolini Sarajeva ili Banje Luke. Hercegovina je i jednoj i drugoj prijestolnici nekako daleka, tuđa, pa su i problemi tog dijela ove države daleki i tuđi. Griješe oni koji misle da se od vatre i dima to ne vidi. Naravno, tko hoće vidjeti.

vecernji list

Vezani članci