Najbolji gangaške skupine iz Hercegovine i guslarski prvaci uveličali 7. božićno silo u Grudama

Vidi originalni članak

Ni snijeg ni najhladnije poslijepodne ove zime nisu zaustavili žitelje Gruda i okolnih mjesta da se okupe na najvećem božićnom silu u Hercegovini, tradicionalnom Božićnom silu braće Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispunjena očekivanja

Jure i Damir Miloš još su jednom ispunili očekivanja publike, a na scenu su okupili višestruke guslarske prvake poput Milana Filipovića, Stojana Šipčića, Mišu Popovića, Milana Vujovića, pa legendarne Hercegovce Željka Šimića Dotića, Tomislava Kovača Strukića i mladog i perspektivnog Marija Knezovića.

Također, zapjevale su i gangaške skupine iz Gruda, Posušja, Tomislavgrada, Širokog Brijega i Mostara.

Događaj i sve nazočne blagoslovio je fra Stanko Pavlović, istaknuo je kako zajedništvo Božićnog sila i njegove pozitivne vrijednosti treba prenijeti na sve dane u životu.

Čestitao je braći Miloš koji godinama Grude svojim kulturnim djelovanjem promoviraju na najbolji mogući način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njega grudski načelnik Ljubo Grizelj je istaknuo važnost očuvanja kulture i tradicije.

- Braća Miloš su pravi primjer kako čuvati i njegovati kulturnu baštinu i tradiciju - kazao je grudski načelnik naglasivši kako će općinsko rukovodstvo nastaviti podržavati sve one kulturne događaje koji će obogaćivati i na najbolji način promovirati općinu Grude.

Jure Miloš s puno emocija govorio je o organizaciji jednog ovakvog sila i činjenici da su rijetki guslarski prvaci koji nisu zapjevali kroz ovih sedam sila u kinodvorani Grude.

Nema umora

- Zahvaljujem svim divnim ljudima koji su po ovakvom hladnom i snježnom vremenu došli ovdje podržati i pozdraviti Božićno silo. Obećavam da se nećemo umoriti od promocije kulture i naših tradicijskih vrijednosti i da ćemo i ubuduće ovo naše područje i našu Hercegovinu promicati u pozitivnom svjetlu, na radost svih koji dođu vidjeti što pripremamo - kazao je Miloš.

Za vođenje programa bili su zaduženi Frano Mikulić Jukić i Ante Boban Bujica, a kao treći voditelj tu je bio Branko Medak. Novi Vinko Coce, kako kažu za sjajnog Medaka, osim što je s Franom i Antom nasmijavao publiku i pozivao sudionike na pozornicu, na kraju je i zapjevao nekoliko pjesama s novoosnovanim grudskim tamburaškim sastavom Stari Fenjer.

Za mnoge je bila to noć za pamćenje koja nije tek tako završena budući da su sudionici programa s pjesmom nastavili u restoranu "Kod Barića".

Ganga, gusle, tradicionalne pjesme... sve to ukomponirano je na najbolji način za potpuniji božićni sadržaj koji je ove godine pripremljen u Grudama.

Neka se tako nastavi i dogodine.

Vecernji.ba

Vezani članci