Muđu uhićenim krijumčarima i carinik iz Širokog Brijega

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Sumnja se da su samo na cigaretama imali godišnji ilegalni promet od oko 4,500.000 maraka. To bi značilo da su kroz čitavu godinu švercali između 3500 i 4000 paketa ili oko 20.000 šteka cigareta. Kako neslužbeno doznajemo iz GP-a BiH, do sada im je zaplijenjeno oko 13.150 šteka, od toga jučer više od 5000. Među uhićenima su i trojica njihovih kolega graničara, jedan pripadnik SIPA-e i jedan carinik, piše večernji list.

Uhićen i djelatnik UNO-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator ove nimalo bezazlene skupine bio je Dragiša Kenjić iz Trnova. Osim njega, u akciji je uhvaćen i carinik Miro Ćorić iz Širokog Brijega, djelatnik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koji je i ranije zbog sličnih sumnji bio u istražnom pritvoru, a "pali" su i granični policajci Nemanja Nogoštić iz Istočnog Sarajeva, Vladimir Bjeletić iz Trebinja i izvjesni Brborić zvani Brba iz Trebinja, također pripadnik GP-a BiH.

- Kenjić se tereti kao organizator krijumčarenja cigareta, kave i druge visokoakcizne robe, a ostali kao "mutikaše" umiješane u sve poslove njegove skupine. Uhićeni policajci pomagali su u švercu i zato su bili dobro plaćeni.

Zaplijenjen i eksploziv

Za svaku turu bi u džep spremali po 500 eura - neslužbeno navode istražitelji, napominjući da je u jučerašnjoj akciji zaplijenjeno oko šest kilograma eksploziva, TNT štapini i detonatorske kapsule, ali i velika količina streljiva, i to 4000 komada raznog kalibra, te 14 pušaka, jedan puškomitraljez i šest pištolja. Oduzeto je i 15.000 maraka.

- Novac je naravno bio u gotovini i pronađen je u pretresima kuća koje su osumnjičeni koristili. Sumnja se da je riječ o ‘prljavom' novcu - kažu nam istražitelji. Najveći dio akcije odvijao se u Hercegovini, a za dana su izvršeni pretresi ukupno 23 lokacije na području Bileće, Trebinja, Foče, Širokog Brijega, Berkovića i Istočnog Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretresi na više lokacija

- Pretresi su izvršeni u stambenim i poslovnim objektima koje su osumnjičeni koristili. Akcija još uvijek nije okončana, a više detalja bit će poznato po njezinu završetku - rekla je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Njezin kolega iz Tužiteljstva BiH Boris Grubešić ustvrdio je da je akcija "Grand" dulje pripremana. Također je napomenuo da je u njenoj pripremi ostvarena i značajna međunarodna suradnja s pravosudnim i policijskim agencijama iz Crne Gore.

Vezani članci