Mostar: Šef i inspektor reketarili strane biznismene u Međugorju

Vidi originalni članak
U akciji "Pelegrino", po nalogu Tužiteljstva BiH, pripadnici SIPA uhitili su visokopozicionirane službenike Službe za poslove sa strancima BiH Borisa Kordića i Josipa Kvesića, te Vlatku Puljić, Anu Milićević i italijanskog državljanina Luka Kobru.

Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči da su počinili organizovani kriminal u vezi sa boravkom i radnim statusom stranih državljana u BiH, od koji su iznuđivali novac, kao i od domaćih ugostitelja i vlasnika turističkih agencija u Hercegovini, najviše u Međugorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Tužiteljstvu još traju saslušanja osumnjičenih. Odluka o prijedlogu za određivanje pritvora i mjera zabrane biće donesena sutra", rekao je  Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH, na osnovu čijih informacija je ova istraga i pokrenuta, kazali su da će o statusu svojih službenika Borisa Kordića i Josipa Kvesića odlučiti tek nakon eventualne odluke Suda BiH o određivanju pritvora. Kordić je šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor za strance u Mostaru.

Njih dvojica su, između ostalog, osumnjičeni da su s Anom Milićević i Vlatkom Puljić osnovali zajedničku firmu.

Prema rezultatima dosadašnje istrage, njih četvoro su u Međugorju hotel, višemilionske vrijednosti, iznajmili na period od 20 godina i primoravali turističke agencije da u taj objekat smještaju strane turiste.

nezavisne.com


Vezani članci