Ljubušak spolno zlostavljao djevojčice, najmlađa žrtva imala je šest godina

Vidi originalni članak
Zbog osam kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta zadovoljenjem pohote pred djetetom mlađim od 15 godina, na splitskom Općinskom sudu je na djelomičnu uvjetnu kaznu osuđen 55-godišnji I. M., otac troje djece rodom iz Ljubuškog.

Bludnik koji je napastovao djevojčice iz susjedstva osuđen je na ukupno godinu i deset mjeseci zatvora, s tim da će, po pravomoćnosti presude, 10 mjeseci "odležati" iza rešetaka, dok preostalih godinu dana neće ako u roku od tri godine ne počini neko novo kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teretilo ga se da je u Kaštelima, gdje je tada živio, od ožujka 2011. do listopada 2012. godine, a kako bi zadovoljio svoj spolni nagon, u više navrata prilazio dvjema djevojčicama iz susjedstva u dobi od 11 i 12 godina te da je iz otkopčanih hlača izvukao spolni organ i pokazivao ga djevojčicama, te se pred njima samozadovoljavao, pokušavajući stupiti s njima u komunikaciju.

Nadalje, po presudi, isto je radio i pred 13-godišnjakinjom iz iste ulice, zatim 11-godišnjakinjom koju je, pak, u vremenu od ožujka 2013. do listopada 2014. godine pitao hoće li ga dotaknuti dok se samozadovoljava. Isto je ponovio i pred osmogodišnjom djevojčicom, također susjedom, u razdoblju od ožujka do lipnja 2015. godine.

Očito ne mogavši zatomiti svoj bolesni nagon, 55-godišnjak je u istom vremenskom razdoblju prilazio još jednoj osmogodišnjoj djevojčici i pristupao joj na isti način.

Po presudi, osim tih šest djevojčica, na isti je način zlostavljao i dvije šestogodišnjakinje iz iste ulice, od kojih je jednoj ponekad nudio i slatkiše ako ga dodirne po spolovilu, dok je drugoj dirao kosu dok se samozadovoljavao.

Za svako od tih (ne)djela dobio je po pola godine zatvora, što je potom objedinjeno u jedinstvenu kaznu od godine i 10 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je na suđenju priznao krivnju i kazao da mu je jako žao i da se kaje što je tako postupio.

- Već sam na prvom ispitivanju priznao da sam ovo počinio, jako se sramim svojih djela i zbog toga sam izgubio sve u životu, pa zato nema te kazne koja to može oprati. Sada živim na drugoj adresi u drugoj državi, a svu svoju imovinu, nakon razvoda braka, ostavio sam svojoj supruzi i djeci. Od prvog dana znam što sam napravio, znam da sam kriv, priznao sam djela i nemam što više dodati. Mislim da je kazna od dvije i pol godine, koliko je predloženo u optužnici, prestroga jer do sada nisam osuđivan - rekao je, među ostalim, u svojoj obrani.

Iako je najprije tražila dvije i pol godine zatvora, zastupnica optužbe izmijenila je prijedlog sankcije nakon što je 55-godišnjak u potpunosti priznao sve za što ga se teretilo. Psihijatrijsko vještvo pokazalo je da ne boluje od duševnih bolesti ni nedovoljnog duševnog razvoja, da nije ovisan o alkoholu i drugim sredstvima niti da ima organskih moždanih oštećenja, nego se kod njega može govoriti o podacima koji upućuju na dijagnozu parafilije, "poremećaja seksualnih sklonosti s dominantnim egzibicionističkim ispadima".

- Njegova sposobnost shvaćanja vlastita postupanja i vladanja svojom voljom, kako u vrijeme počinjenja kaznenih djela, tako i danas, nije dovedena u pitanje, napisala je vještakinja.

- Kao olakotne okolnosti sud je cijenio dosadašnju neosuđivanost, potpuno priznanje, time i njegov doprinos bržem okončanju ovog postupka i smanjenju troškova, iskazano žaljenje i kajanje zbog počinjenja kaznenih djela, iskazanu kritičnost prema vlastitu ponašanju, za koje ne nalazi opravdanje i smatra da treba biti sankcionirano, te držanje pred sudom. Nadalje, sud je cijenio životnu dob okrivljenika kroz koje vrijeme do sada nije dolazio u sukob sa zakonom. Kao otegotne okolnosti sud je cijenio brojnost počinjenih kaznenih djela, time i iskazanu ustrajnost i upornost koje se očituju i kroz dulje vremensko razdoblje kroz koje je činio kaznena djela, stoji, među ostalim, u presudi Općinskog suda u Splitu. Nije mu određena sigurnosna mjera bilo kakvog psihijatrijskog liječenja.

Dnevni list

Vezani članci