U Hotelu Brotnjo upriličen pripremni sastanak MH za Glavnu i Izbornu skupštinu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...predstavljanja novih  knjiga, organiziranja književnih susreta, javnih tribina i susreta s uglednim znanstvenicima i javnim radnicima, pa sve do opsežne nakladničke djelatnosti. 

U svojoj vrlo bogatoj nakladničkoj djelatnost taj Ogranak objavljuje knjige, časopise, zbornike, kataloge i druge publikacije, a  po broju objavljenih naslova  jedan od najaktivnijih Matičinih ogranaka uopće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješan rad Ogranka MH Čitluk prepoznali su čelni ljudi MH  jer su  15. lipnja prošle godine na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora Matice hrvatske u Zagrebu jednoglasno odlučili da će se Glavna i Izborna Skupština te najstarije hrvatske kulturne institucije u 2010 godini održati na području čitlučke općine. Tom je odlukom čitlučkom ogranku Matice hrvatske ukazano golemo priznanje i velika čast jer će biti domaćin tako značajnog kulturnog događaja. Ujedno je to i priznanje ne samo Matici hrvatskoj Čitluk nego i svim Ograncima MH koji djeluju na području Hercegovine.

Pripremni sastanak

Kako bi se što bolje pripremili za održavanje Glavne skupštine MH, večeras (srijeda, 20. siječnja) su glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić i predsjednik čitlučkog Ogranka MH Andrija Stojić, u čitlučkom Hotelu Brotnjo  upriličili sastanak predstavnika Matičinih ogranaka iz Gruda, Mostara, Posušja i Širokog Brijega. Na tom će se sastanku razgovarati o pripremama i samom radu Glavne skupštine, a budući da je predviđeno kako će zastupnici boraviti u više hercegovačkih mjesta, razgovarat će se i o  njihovu smještaju i programu obilaska značajnijih kulturno-povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota Hercegovine.

Večeras će se također u hotelu Brotnjo održati i sastanak Ogranaka Matice hrvatske pa će se već spomenutim ograncima pridružiti predstavnici Matičinih ogranaka iz Čapljine, Livna, Ljubuškog, Neuma, Parnog, Stoca i Tomislavgrada.

Iskoristili smo prigodu i Zorislava Lukića, glavnog tajnika Matice hrvatske, zamolili za kraći razgovor o razlozima za održavanje Glavne skupštine MH u Čitluku, pripremama za njezino održavanje te aktivnostima Matičinih ogranaka u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada i na kojem mjestu u čitlučkoj općini planirate održati Glavnu i Izbornu skupštinu Matice Hrvatske?

- Glavna skupština Matice hrvatske, koja će biti i Izborna, održat će se 19. lipnja ove godine u Čitluku i Međugorju. Ima nekoliko varijanti gdje će to točno biti, ali Herceg Etno selo Međugorje sasvim sigurno spada među najbolje kandidate za mjesto održavanja same Skupštine. O tome ćemo odlučiti na večerašnjem pripremnom sastanku – kazao je Zorislav Lukić, glavni tajnik MH.

Zašto ste se odlučili za održavanje Glavne skupštine MH baš u Čitluku?

- Još prije osam godina odlučili smo se da će Matica hrvatska svoje Glavne skupštine imati izvan Zagreba. Tako je 2004. godine Skupština održana u Splitu, 2006. u Varaždinu, a 2008. u Poreču. Nakon toga je bilo logično da moramo krenuti prema jugu i odlučili smo se za Hercegovinu. Odlučili smo se za Čitluk i Međugorje kao, ne samo veliko kulturno središte, nego i kao središte vjerskoga katoličkog života. Uz to, infrastruktura i kapaciteti u Čitluku i Međugorju u potpunosti su zadovoljili našim zahtjevima. Treba reći da ćemo tih dana kada ovdje bude Glavna Skupštine MH, zastupnike iz stotinjak gradova Hrvatske i inozemstva povesti šire po Hercegovini. Za sada znam da ćemo boraviti i u Mostaru, Širokom Brijegu, Posušju, na Blidinjskom jezeru i drugim mjestima – rekao je Z. Lukić.

Bit će to prvi put da Matica hrvatska svoju Glavnu skupštinu održi izvan granica republike Hrvatske?

- Tako je. Ovo je doista prvi put da Matica hrvatska održava svoju glavnu skupštinu izvan granica Republike Hrvatske. Međutim, nama je to došlo kao sasvim logična situacija u današnje vrijeme. Mi sa svojim članovima iz Bosne i Hercegovine živimo svakodnevni kulturni život. Bogat je sadržaj kulturne djelatnosti Matičinih ogranaka u Bosni i Hercegovini, a ne samo u Čitluku koji  spominjemo i ističemo. Nadasve, ističem djelatnost Ogranka u Mostaru s „Mostarskim proljećem“, zatim Ogranak u Sarajevu koji izdaje ediciju „Hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini u 100 knjiga“ itd – kazao je Zorislav Lukić

Jeste li zadovoljni i radom Ogranaka MH u Bosni i Hercegovini?

- Jesmo, zadovoljni smo. Naravno da hoćemo, želimo i da ćemo pomoći da ih bude više i da njihov rad bude još plodotvorniji. Ali, u ovom trenutku u potpunosti smo zadovoljni radom većine naših ogranaka u BiH i naravno da je to jedan od glavnih razloga što smo za održavanje Glavne skupštine odabrali Čitluk i Međugorje – kaže Z. Lukić.

Po nakladničkoj djelatnosti čini se da je čitlučki Ogranak MH jedan od  najuspješnijima u Bosni i Hercegovini?

- Pa jest, ali teško je reći da je najbolji. Kao što se među slikarima svijeta i Hrvatske ne može reći tko je najbolji, tako i ovdje. Ali ono po čemu se ističe čitlučki Ogranak jesu dva časopisa: Cvitak za mlađu školsku djecu i Školarac za stariju. No, i u Mostaru se također održava čudesan program „Mostarsko proljeće“, vjerojatno najveći festival svih vremena u ovim krajevima, zatim, kako rekoh, vrlo je aktivan Ogranak u Sarajevu pa jedan mali Ogranak u Zenici koji izdaje časopis „Krijesnica“ itd.

Koje će teme biti na ovogodišnjoj Glavnoj skupštini Matice hrvatske u Čitluku?

- Kao i kod svih drugih institucija, i na Glavnoj skupštini Matice hrvatske, posebno kad je ona i Izborna, analizirat će se ostvarenje programa rada u proteklom dvogodišnjem razdoblju, sami izbori te mogućnosti razvoja naših programa, kako cijele Matice hrvatske na nacionalnoj razini, tako i Ogranaka – rekao je na kraju razgovora Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske.

Mile PAVLOVIĆ/BROTNJO.INFO

Vezani članci