Mostarski biskup msgr. dr. Ratko Perić krizmao 90 mladih iz župe Krista Kralja Čitluk

Vidi originalni članak
... sakramentu svete potvrde pristupilo 90 mladih iz Čitluka, Podgrede, Potpolja, Služnja, Mostarskog Cerna i ostalih naselja koja čine župu. Njima je na današnjoj euharistiji sakrament svete potvrde na svečan način podijelio mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić koji je i predslavio svetu misu uz suslavlje dekana Broćanskog dekanata fra Darija Dodiga i čitlučkog župnika fra Mire Šege te još nekoliko svećenika.

Današnju euharistijsku svečanost u Čitluku uveličali članovi Župnog zbora Krista Kralja pod ravnanjem časne sestre Slavice Kožul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka svete mise, kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, u procesiji od župnog ureda prema svečano urešenom oltaru crkve Krista Kralja, u svečanim se odorama uputila kolona krizmanika i njihovih kumova, a slijedili su ih biskup i ostali svećenici.

Na početku misnog slavlja tople riječi dobrodošlice ocu biskupu uputili su čitlučki župnik fra Miro Šego, koji je pripremio krizmanike za taj veliki događaj, i krizmanici : Josip Musa, Petra Ivanković i Ivana Pehar.

Nakon što se zahvalio na riječima dobrodošlice, u prigodnoj propovijedi u msgr. Ratkom Perić, je istaknuo kako ima pitanja na koja nitko ne zna odgovora na mnoga pitanja, primjerice na pitanje: Što je smrt ? Kazao je kako ima samo jedan koji je odgovorio na to pitanje - Uskrsli Krist.

Uzorak Slike

Govoreći o smrti i Isusovu uskrsnuću, biskup Perić je istaknuo kako nakon uskrsnuća više nije onaj kakav je bio, nego preobraženi, proslavljeni, besmrtni Isus:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Hajde ga sad stigni ! Herode, gdje si da ga ismiješ ? Kaifa, gdje si da ga mučiš ? Pilate, gdje si da ga razapneš ? Nema više. Sad on dominira, dominira grobom, dominira smrću, dominira životom, dominira svima. Počinje se ukazivati kome on hoće - nadahnuto je rekao je biskup Perić kazavši kako se Isus ukazao samo onima koji su ga voljeli te dodao:

Uzorak Slike

- Isus je jedini koji je odgovorio na našu smrt, porazio smrt, pokopao smrt u grob. Na Njegovu grobu piše 'Ovdje leži smrt'. A On je izišao, a On je život, On hoda. Zato će od nas vjernika tražiti da vjerujemo... Svi ćemo jednoga dana, sudnjega dana, dana poslije Njega, biti dignuti iz groba, duša će nam se povezati s tijelom. Zato je rekao : 'Pođite po svijetu i propovijedajte evanđelje!' - rekao je biskup.

Obraćajući se krizmanicima, biskup je kazao:

- Zato vama, braćo i sestre, dragi krizmanici, danas dajemo snagu Božju, snagu u vaše duše i vaša srca. Primi mudrost, primi pobožnost, primi jakost, primi znanje, primi pravi savjet ! Jasno je da će sve ostati na čelu, ništa neće proći u glavu, u mozak, u duh, u srce ako ti nećeš. Ali, ako ti hoćeš, ti ćeš sve ovo imati kroz život. Sudjelovati i biti mudrac djevojka, sudjelovati i biti razborit mladić, sudjelovati i bti puna božjega znanja, sudjelovati i biti jak kao što treba biti jak mladić, vjernik, katolik - istaknuo je biskup Perić i pozvao krizmanike da „pođu po svijetu navješćivati evanđelje, evanđelje novosti života, evanđelje uskrsnuća" - rekao je uz ostalo, u svojoj nadahnutoj propovijedi msgr. dr. Ratko Perić te krizmanicima podijelio sakrament svete potvrde.

Na kaju svete mise u ime krizmanika na udijeljenom sakramentu svete potvrde biskupu Periću zahvalne riječi uputila je krizmanica Karla Markota, a potom su krizmanici biskupu darovali umjetničku sliku s likom Milosrdnog Isusa. Naime, sutra (nedjelja) je blagdan Milosrdnog Isusa kojeg je ustanovio blaženi papa Ivan Pavao II. koji će baš sutra u Vatikanu biti proglašen svetim.

Biskup je također čestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima te zahvalio župniku i ostalima za dobro organiziranu i pripremljenu svečanost.

Također se čitlučki župnik fra Miro Šego prigodnim riječima zahvalio ocu biskupu na dolasku, podjeli sakramenta svete potvrde i upućenim riječima podrške i ohrabrenja krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima i ostalom vjerničkom puku. Fra Miro je ujedno čestitao krizmanicima taj veliki događaj u njihovu kršćanskom životu, te zahvalio svima koji su pridonijeli da današnje slavlje protekne u najboljem redu.

Nakon svete euharistije na kojoj su opečaćeni darom Duha Svetoga i snagom kršćanske zrelosti i punoljetnosti, čitlučki krizmanici dugo su primali čestitke ne skrivajući pritom osmjeh na licu i radost u srcima zbog događaja kojeg će pamtiti cijeli život, a slavlje je potom nastavljeno u obiteljskim domovima krizmanika.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

brotnjo.info

Vezani članci