FOTO  Proslavljen tradicionalni 'Dan Blizanaca'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ovogodišnja svečanost počela je okupljanjem Blizančana u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Gradini u središtu sela, gdje je, uz koncelebriranje don Gordana Božića i don Antuna Pavlovića, svetu misu predslavio župnik don Đuro Bender.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svete mise više od 400 okupljenih mještana tog sela od dva mjeseca do 85 godina i njihove rodbine sa svih strana svijeta krenulo je na obližnji ŠRC gdje su se, u nezaboravnom i opuštenom ozračju, uz ugodne razgovore, obilatu gozbu, domaća vina, glazbu, bogatu pobolu, pjesmu i ples, družili i veselili se sve do zore.

Nakon intoniranja Lijepe naše i molitve i blagoslova jela i svih sudionika, nazočnima se obratio Zdenko Božić, predsjednik Vijeća MZ Blizanci,  koji im  je čestitao Dan Blizanaca te izrazio nadu da kako tu lijepu tradiciju nikada neće prekidati. Čestitajući Dan Blizanaca svojim sumještanima, čitlučki načelnik Ivo Jerkić, pozvao ih je sve da budu jedinstveni, da se okupljaju na ovakvim druženjima i da zajedno rade na dobrobit svoga mjesta.

Potom je uslijedila veličanstvena pučka fešta uz akorde poznate čitlučke skupine Akademik band te nezaobilaznu broćansku gangu i bećarac. Svojim nastupom Dan Blizanaca uveličali su i članovi HKUD-a Brotnjo iz Čitluka koji su se predstavili izvedbom tradicionalnih pučkih plesova i pjesama broćanskoga kraja, a kao gosti nastupili su i članovi HKUD-a Svih svetih iz Jara, općine Široki Brijeg.  Uz 20-ak pečenih janjaca, stotine kilograma jela s roštilja i ostalih specijaliteta te napretek hercegovačkog piva i domaćih vina, nezaboravna blizanačka fešta trajala je cijelu noć.

U Blizancima se često rađaju blizanci

Opće je mišljenje da je čitlučko selo Blizanci dobilo ime prema čestoj pojavi rađanja jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca što je od davnina poznato. Naime, i sam načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, koji je rođeni Blizančanin, ima dva sina blizanca : Tomislava i Hrvoja. Uz to i tajnik MZ Blizanci Nikica Soldo ima sestru Ankicu blizanku i svoje dvije kćeri bliznakinje Ljubicu i Katarinu (na slici prve slijeva). Na fešti su bili i braća blizanci Damjan i Marko Krmek (u sredini) te sestre bliznakinje Mirna i Maja Kordić (sasvim desno) koje smo  uspjeli fotografirati. Doista je vrlo zanimljiva činjenica da je selo Blizanci puno blizanaca.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bizanački blizanci (slijeva): sestre Ljubica i katarina Sodo, braća Damjan i Marko Krmek te sestre Mirna i Maja Kordić.
 

Svi puni emocija

Za Dan Blizanaca iz daleke Kanade stigao je Siniša Martinović:

- Na poziv svoje rodice prvi put sam došao na ovaj veličanstveni skup. Osjećam se presretno, iznenađen sam jedinstvom i velikodušnošću svih ovih ljudi. Srce mi je puno radosti i nekog neobjašnjivog uzbuđenja, posebno što  vidim ovu novu hrvatsku zastavu. Sve me ovo podsjetilo na dane djetinjstva koje sam ovdje provodio penjući se na zvonik, čuvajući ovce… Bože moj kako mi sada sretan i kako mi or radosti srce lupa…

Siniša Martinović došao je iz Toronta 

U rodne Blizance svojih roditelja došao je i Tomislav Krndelj koji je rođen i živi u Njemačkoj :

- Uvijek mi je drago doći ovdje i susresti se s rodbinom i prijateljima, upoznati mnogo dragih ljudi. Nama u dijaspori nedostaje ovakvih susreta.  Ovdje mi srce zaigra kad čujem prekrasne zvuke broćanske gange i bećarca i kad vidim sretna lica svih ovih dragih ljudi.

Tomislav Krndelj (prvi slijeva) stigao je iz Njemačke 

Na blizanačku feštu iz Australije je došao i Mate Kordić, koji tamo boravi 32 godine:

- Budući da već četiri godine nisam dolazio, ovaj me je susret doista usrećio. Radostan sam što mogu vidjeti svoju brojnu rodbinu i prijatelje, s njima se družiti i prepričavati događaje iz naše mladosti. I u Australiji postoje australsko-hercegovačka druženja, ali ovo je nešto posebno i nezaboravno. Sigurno ću opet doći.

Mate Kordić (prvi slijeva) na feštu je došao iz daleke Australije

 

Don Đuro Bender, župnik župe Gradina:

- Ovo druženje koje se održava četvrti put u Blizancima, puno znači za sve nas. U propovijedi na sv. misi istaknuo sam da se ne smiju zaboraviti ovi naši prostori, da mislimo na njih, a u prvom redu da mislimo onog od koga smo i zašto smo ovdje na svijetu i kako ćemo sačuvati ove prostore u našem međusobnom druženju. Istaknuo sam da se prvo treba pouzdati u Boga, da se držimo Crkve kojoj smo kao hrvatski narod vjerni punih 14 stoljeća, te da ne vjerujemo onima koji kažu da nas nije bilo. Jer i pjesma kaže „Od stoljeća sedmog tu Hrvati dišu…“. 

 
 
 

 Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info

Vezani članci