FOTO  Sve je izvjesnije potpuno zatvaranje Parka prirode ''Hutovo blato''

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
I zato smo sve nade polagali u županijski Skupštinu, kao našeg osnivača, da će u razmatranju ovogodišnjeg proračuna županije ispraviti tu nepravdu i povećati sredstva kako bismo mogli izmirivati samo gole plaće za naše djelatnike. No, sada smo u još većem šoku jer Skupština nije prihvatila amandman za povećanje sredstava Hutovu blatu'' - kaže Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode ''Hutovo blato''.

Katastrofalno stanje
Zovko također ističe da je stanje katastrofalno i da ne znaju što će dalje biti s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zbog nebrige županije još ranije smo morali lovočuvare poslati kući, tako da je Park prirode nezaštićen, a ostaje još da se i mi preostali pokupimo i tako doslovce zatvorimo ili napustimo Park koji je pravi biser prirode. A onda će netko morati odgovarati za svu imovinu i ono što bi se potom događalo. A taj netko je Vlada HNŽ-a o njezina Skupština'' - dramatično upozorava Zovko.

Brojni posjeti
Očekivalo se povećanje sredstava za ovaj Park prirode koji već ima konkretne planove za nadolazeću sezonu, a onda nakon županijskog neprihvaćanja amandmana sve to pada u vodu.

''Žalosno je da velika većina zastupnika u Skupštini HNŽ-a uopće nije educirana po pitanju Parka prirode Hutovo blato, a očito ne znaju ni svoja prava, pa se zato nije usvojio amandman. Pa Skupština je naš osnivač i ne mogu vjerovati da su ovom prilikom ignorirane sve zakonske regulative prema Parku prirode u koji se svi u ovoj zemlji zaklinju kao pravi biser prirode. Već smo bili ugovorili brojne posjete turista i izlete u parku, ali kako motivirati djelatnike da dođu i rade bez plaće. Dvije trećine zaposlenika je već kod kuće, a ovi preostali jedva da dobiju i 50% minimalnih primanja'' - dodaje Zovko.

Novi projekti: Prošlog vikenda održan biciklistički maraton
Više od stotinu biciklista iz cijele BiH prošlog je vikenda sudjelovalo na biciklističkom maratonu u dužini od 40 kilometara, kojem su start i cilj bili u Parku prirode Hutovo blato. U organizaciji Udruge brdskih biciklista maraton je vožen od Hutova blata, a onda i po trasi nekadašnje uskotračne pruge Čapljina - Hutovo - Dubrovnik. Cilje je bio ukazati na povijesnu i svaku drugu vrijednost ove nekada prave prometne žile kucavice za cijelu Hercegovinu i dubrovačko područje. Biciklisti su cijelo vrijeme vozili živopisnim područjima, a svladali su iznimno teške prepreke na asfaltu i makadamu, osobito na tucaniku, tj. Samoj trasi bivše željezničke pruge. Vozilo se i kroz tunele, prelazilo preko starih nadvožnjaka i mostova.

Frano Matić | Čapljinski portal

Vezani članci