Gabela polje: Dobili međunarodni status, ali i kilometarske kolone

Vidi originalni članak
...granični prijelaz Gabela Polje za međunarodni putnički promet, i na tom su se prijelazu stvorile kilometarske kolone.

Iako je prvotna namjera bila da se rasterete Doljani, to se nije dogodilo jer su kolone ostale na tom prijelazu, a prema Gabela Polju su pohrlili svi oni koji su iz raznoraznih razloga izbjegavali moderno uređeni schengenski prijelaz Bijača-Nova Sela, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalno stanovništvo koje se zauzimalo za otvaranje toga prijelaza za međunarodni putnički promet našlo se u čudu, jer ne mogu izići iz svojih dvorišta od kolone automobila koji čekaju prijelaz u Republiku Hrvatsku. Sada su u nepovoljnoj poziciji svi oni koji su imali pograničnu propusnicu za ovaj prijelaz.

Ona im zapravo više i ne treba jer u BiH i iz nje mogu prijeći samo s osobnom iskaznicom, naravno čekajući u kilometarskoj koloni.

Premda je GP Gabela Polje prekategoriziran u međunarodni, dakle dobio je veći rang, na terenu je ostalo još puno nejasnoća. Po logici stvari, ako se promijenio režim prolaska na samom graničnom prijelazu, nužno se mijenja i status Ulice Marka Marulića koju granica Hrvatske i BiH dijeli na pola.

Također bi se trebalo dopustiti lokalnom stanovništvu koje posjeduje pogranične propusnice prelazak preko "malog" prijelaza kod crkve u Gabela Polju.

Do sada je taj prijelaz formalno bio otvoren, ali preko njega se nije moglo prelaziti, i građanima su prijetile visoke novčane kazne ako budu uhvaćeni u ilegalnom prelasku državne granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo kako bilo, na terenu je previše problema koje posjeti Vladinih dužnosnika nikako ne mogu brzinski riješiti.

Pogranične propusnice svojedobno su izazvale veliku pomutnju među stanovništvom s obiju strana državne granice. Za propusnice se čekalo satima u dugim redovima, a neki su za nju morali izdvojiti i 60 konvertibilnih maraka (oko 240 kuna).

Sada im ta, teškom mukom stečena propusnica za GP Gabela Polje ne vrijedi, te im ne preostaje ništa drugo nego naoružati se strpljenjem pa u kolonu.

Drugim riječima, lokalno pučanstvo otvaranjem Gabela Polja nije dobilo ništa osim tisuća automobila iz čitave Bosne koji upravo tim pravcem žele na more.

Vezani članci