Čapljina službeno postala grad

Vidi originalni članak

Odluku je podržalo svih 25 vijećnika čime je okončan postupak proglašenja Čapljine gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces je pokrenut 3. 3. 2017. kada je u Općinskom vijeću, na inicijativu čapljinskog načelnika, usvojena Odluka o pokretanju postupka proglašenja Općine Čapljina gradom.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 28. veljače 2018. podržao je Prijedlog zakona o gradu Čapljina te je isti proslijeđen Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji ga je 1. travnja 2019. usvojio.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o Gradu Čapljini koji je objavljen 8. svibnja 2019. u Službenim novinama Federacije BiH te je stupio na snagu osam dana kasnije.

Čapljina je grad koji je stasao planski. Uz mnogobrojne prirodne ljepote, zemljopisni položaj i urbanu fizionomiju, Čapljina se može pohvaliti s devet nacionalnih spomenika: utvrđena kasnoantička vila Mogorjelo; stari grad u Gabeli; rimska vila u Višićima; stari grad Počitelj (na tentativnoj listi UNESCO-a za upisu svjetsku baštinu); stari most u Klepcima; crkva Preobraženja Hristovog u Klepcima; Pašića kula s dvorima u Bivoljem Brdu; crkva uspenja sv. Bogorodice u Gabeli i Kulina u Dračevu.

Pored toga na privremenoj listi nacionalnih spomenika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nalaze se i crkva sv. Franje Asiškog u samom središtu grada, crkva sv. Stjepana u Gabeli i Park prirode Hutovo blato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega navedenog mnogi s razlogom svrstavaju Čapljinu među najljepše gradove u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Gradskog vijeća Čapljine.

Fena

Vezani članci