Što se sve treba naći u maloj putnoj ljekarni

lijekovi

... pribor za akutna stanja, kronične bolesti, kao i sredstva za osobnu higijenu. Ako ste na terapiji lijekovima, pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu količinu lijekova i drugi potreban pribor.

Lijekove je uvijek bolje nositi u originalnim kutijama, u kojima se nalaze i upute. Ako bolujete od neke bolesti ili uzimate lijekove, obavezno ponesite medicinsku dokumentaciju i papir na kojem je navedeno ime lijeka koji morate uzimati. Za prvu pomoć na putovanju je važno imati sredstvo za čišćenje rana (za dezinfekciju ili antiseptik), sterilne komprese, zavoje i vodootporni flaster.

Postoje i flasteri s gelom koji omogućuju brže zarastanje rana.  Kada putujete s djecom, morate ponijeti toplomjer i sredstva za skidanje temperature. Obavezno treba spakirati i analgetike i antipiretike, lijekove koji istovremeno smanjuju bol i snižavaju temperaturu. Ako ste skloni mučnini i povraćanju tijekom putovanja, na put obavezno ponesite antiemetike.

Onima koji su alergični na ubod komaraca, najbolje je nabaviti aparat koji ih mirisom tjera iz sobe. Sredstva koja se primjenjuju nakon uboda obično su gelovi koji sprečavaju crvenilo, oteklinu i svrbež na mjestu uboda. Ako ste već imali iskustva s alergijom na sunce, u dogovoru s liječnikom trebali biste početi s uzimanjem lijeka i nekoliko dana prije izlaganja suncu.

Izvor: metro-portal.hr