Napravite sami prirodni lijek protiv bolova u grlo

grlobolja
Većina nas izađe u tanjoj jakni u šetnju, do posla ili do trgovine i kad shvatimo da smo se pogrešno obukli - uhvati nas prehlada, pišu Nezavisne novine.

Sinusi, kašalj, pa nakon nekog vremena i temperatura. Sve počinje od sinusa ili grla, pa se zato prvo ova dva problema moraju sanirati. Da ne biste kupovali razne lijekove, kapi, sprejevi za grlo i nos, predstavljamo vam jednostavan recept za domaće pastile.

Ukusne su, osvježavaju dah, pomažu kod upale grla i što je najbitnije - zdrave su. Ne izazivaju stomačne probleme, niti bilo kakve alergijske reakcije (osim ako ste alergični na neki od sastojaka).

Doznajte kako se prave domaće pastile za grlo:

Sastojci:
- 1 kašika limunovog soka
- pola šolje vode
- 1 šolja šećera
- 1 kašika meda
- pola male kašike kašike mljevenog đumbira
- 1/4 male kašike karanfilića

Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte šećer, vodu, limun i med. Limun je odličan izvor vitamina C, dok med ima antibakterijska svojstva i poznato je da zaustavlja kašalj. Zatim dodajte i đumbir i karanfilić. Karanfilić je bogat antioksidansima i smanjuje nastajanje sekreta koji se gomila zbog infekcije.

Đumbir ima dosta pozitivnih svojstava - sprječava mučninu i bolove u mišićima i ojačava imunitet. Posudu stavite na ringlu i sve vrijeme miješajući pričekajte da smjesa počne da ključa. Smanjite jačinu i kuhajte je između 15 i 20 minuta.

Povremeno promiješajte. Pripremite pleh i obložite ga pek papirom. Kada se smjesa malo ohladi, uz pomoć kašike vadite djeliće i sipajte ih u pleh, tako da formirate okrugli oblik, nalik na bombone. Smjesa treba da bude gusta i nalik na sirup tamne boje.

Pričekajte oko pola sata da se bombone ohlade i možete ih posuti šećerom u prahu kako se ne bi slijepile. Nakon što se ohlade, mogu se konzumirati po potrebi. Također ih možete koristiti i kao tablete za pravljenje zdravog napitka - 2 pastile stavite u mlaku vodu, pričekajte da se otope, promiješajte i popijte napitak.