Da li imate kancerogeno krovište?

Azbestoza, udisanjem azbestnih vlakana., kancerogeno krovište
U vrijeme kada su ploče postavljane, nije se znalo da je azbest kancerogen

Gotovo sve zgrade u osječkom naselju Jug 2 i duž Vukovarske ulice i dalje imaju krovište obloženo kancerogenim azbestom.

Mnogo bolja situacija nije ni na Sjenjaku i u zgradama koje okružuju Trg bana Jelačića u Donjem gradu. Uklanjanje azbestnih ploča je skupo pa se malo stanara odlučuje na ovaj potez dok krovovi ne popuste do faze prokišnjavanja.

Naime, za rekonstrukciju krovova potrebno i do četvrt milijuna kuna, tako da su stotine Osječana zbog nedostatka novca prisiljene na suživot s izolacijskim materijalom koji im postupno truje organizam! Riječ je o pločama koje su dugo vremena bile osnovni izolacijski materijal, posebice za krovove. U vrijeme kada su spomenuta naselja i zgrade građene, bio je to i najmoderniji materijal koji je slovio kao visokokvalitetan, zbog čega se često upotrebljavao. No tada se nije znalo da je kancerogen.

Od svih zgrada kojima upravlja Zavod za stanovanje Osijek, na tridesetak njih zamijenjene su azbestne ploče. I to ne zbog azbesta nego zbog činjenice da su ti krovovi prokišnjavali!

- Jednostavno, ljudima je preskupo mijenjati krovište koje je tehnički ispravno. Iako su svi svjesni da je azbest šetan za zdravlje - objašnjava Mario Bugarić iz Zavoda za stanovanje.

Da u Osijeku nema osviještenosti o važnosti zamjene azbestnih krovišta, odnosno novca da se taj postupak provede, svjedoče i iz C.I.A.K.-a, jedne od tvrtki koje na području Osijeka, ali i cijele Hrvatske, besplatno odvozi azbest-salonitne ploče.

- U kolovozu smo s područja Osječko-baranjske županije odvezli šest tona azbestnih ploča. Za usporedbu, s područja Grada Zagreba taj smo mjesec odvezli 40 tona. U rujnu je pak iz Osječko-baranjske županije odvezeno samo tri tone azbestnih ploča, dok je s područja Grada Zagreba odvezeno čak 50 tona, kaže Sanja Grabar, direktorica C.I.A.K.-a.

Rizici za zdravlje

Kad se udahnu azbestna vlakna, većina ih bude izbačena iz organizma, no neka od njih ostanu u plućima i ostanu cijeli život. Vlakna se tako mogu nakupljati i izazvati sitne ožiljke i upale, što naposljetku može dovesti do opasnih bolesti. Bolesti povezane s azbestom najčešće nastaju kod osoba koje su dugotrajno ili često izložene azbestu, posebice većim koncentracijama. Između 15 i 40 godina kontinuiranog izlaganja azbestu visoko je rizično.

NIŠTA BEZ DRŽAVNIH SUBVENCIJA

Cijena izmjene jednog krovišta u prosjeku je od 150 do 200 tisuća kuna, ali može biti i znatno viša. Stručnjaci upozoravaju kako zbog ovako velikog troška najveći broj suvlasnika stambenih zgrada koje sadrže kancerogeni materijal neće rekonstruirati krovišta dok država ne omogući adekvatne i lako dostupne subvencije.