ŠOKANTNA ISTINA O HARIBO BOMBONIMA: Okrutan proizvodan proces uključuje moderne robove i žestoku torturu nad životinjama

gumene bombone

u kakvim okrutnim uvjetima radnici proizvode jedne od omiljenih slatkiša djece, ali i odraslih.

Osim robovskih uvjeta rada, tu su i strašne muke koje prolaze životinje kako bi svijet uživao u šarenim gumenim bombonima.

Javna televizija ARD otkrila je grozne uvjete u kojima se nalaze životinje i ljudi zahvaljujući kojima ovi slatkiši dolaze na police trgovina. Dokumentarac pod nazivom ‘Brand check' istražio je proizvodnju.

Više nego nehumani uvjeti rada

Prva optužba stiže zbog jednog od glavnih sastojaka gumenih bombona, karnauba voska koji se nalazi u palminom lišću. Otkriveno je kako radnici koji beru lišće u sjevernom Brazilu žive u uvjetima koji se mogu opisati kao ropstvo, piše DW.
Radnici, od kojih su mnogi maloljetni, spavaju na otvorenom ili u kamionima, pristup vodi i sanitarnom čvoru nemaju, a za naporni rad plaćaju ih 12 dolara dnevno.

Uvjeti rada toliko su bijedni da brazilska policija svako toliko provodi racije kako bi oslobodila radnike.
‘Ljude tretiraju kao objekte, gore od odnosa prema životinjama', rekao je brazilski ministar rada.

Okrutnost prema životinjama

Osim uvjeta rada, dokumentarac je otkrio i šokantne činjenice vezane za odnos prema životinjama. Naime, želatinu od koje se rade gumeni bomboni u Haribu se dobiva od životinjske kože i kostiju, iako postoji i veganska alternativa. No, još je gora činjenica da Haribo tijekom procesa muči i ubija svinje. Snimke iz dokumentarca pokazuju životinje prekrivene izmetom, s otvorenim ranama. Neke od životinja dehidrirane su i jedva preživljavaju.
Veterinari koje su intervjuirali tvorci dokumentarnog filma kazali su kako se radi o očiglednom kršenju njemačkih zakona o pravima životinja.
Iz Hariba navode kako su vrlo zabrinuti zbog onoga što je u filmu prikazano te da će pokrenuti unutarnju istragu.