FOTO/VIDEO  Sjećate li se Davora Dujmovića?

davor dujmović
"Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao", pričao je Dujmović.

U obližnji restoran, gdje je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent - Ćiro Mandić.

Ćiro je pitao Davorovog oca da li može da sudjeluje u audiciji za "Oca na službenom putu", a on je pristao i poslije toga je krenulo probno snimanje, gdje se pokazalo da je savršen za ulogu.

Poslije filma "Otac na službenom putu" odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i poslije toga nije više ni pokušavao.

Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sljedećem filmu Emira Kusturice "Dom za vješanje", poslije kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Europi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali se početkom 90-ih "navukao" na drogu. Nekoliko puta je pokušao da se liječi, ali bezuspješno.

U tom periodu je izjavio: "Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo ‘ja sam mal' pa sam radoznal', ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću."

Rat je Davora zatekao u Sarajevu. Nekoliko mjeseci ostaju u svom gradu, a onda odlazi, tužan, uz izjavu "kako je izgubio svoje Sarajevo...". Odlazi u Beograd gdje je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Underground".

Poslije završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gdje je osnovao fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Poslije Banjaluke je otišao u Sloveniju i to kod djevojke sa kojom je živio posljednjih mjeseci svog života.

Slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima, borio se se s jakom depresijom i alkoholom, uz riječi: "Čekam da se zemaljska kugla smiri."

Nije dočekao. U Sloveniji, u Novom Mestu, nažalost, 31. svibnja 1999. godine izvršio je samoubojstvo vješanjem...

Volio je Stonse, Stinga i Boba Marlija.