Posjećenost bosanskohercegovačkih internet stranica za mjesec svibanj 2011.

valicon

hercegovina.info na 10. mjestu

Oglašavači vole žene. Vjerovatno zato što su žene, u poređenju sa muškarcima, sklonije potrošnji.

Kao majke i supruge su one te koje često odlučuju šta kupiti i za ostale članove domaćinstva. Kroz gemiusAudience istraživanje internet korisnike smo i između ostaloga pitali ko je osoba koja odlučuje o kupovini namirnica. Podaci pokazuju kako polovina tvrdi da odluke takve vrste potrošnje donosi zajedno, tako kaže 58% svih muških i 56% svih žena na internetu. Sa druge strane, 8% svih muških na BiH internetu tvrdi da odluku o kupovinu namirnica donose isključivo sami, dok gotovo svaka četvrta žena (ili njih 24%) kaže da o kupovini namirnica odlučuje sama.

Prema podacima gemiusAudience istraživanja BiH internet posjetilaca u svibnju 2011, među svim potrošačima zabilježili smo 47% žena u starosti od 15 do 65 godina. Među svim ženama posjetiocima BiH interneta njih 87% (što predstavlja 312.994 različitih posjetilaca) mlađe je od 45 godina. Podaci pokazuju kako žene od 15. do 44. godina na internetu u prosjeku provedu 3h 16 min i ukupno generišu u prosječno skoro 44 miliona prikaza stranicam tijekom mjeseca.

Među 65 mjerenih internet stranica koje su u svibnju 2011 učestvovale u istraživanju gemiusAudience, provjerili smo koje su web stranice zabilježile najveći udio žena u dobi od 15 do 44 godina.

Prikazano u nastavku.

Tablica 1: Prvih 5 medija razvrstanih po kriteriju udjela žena, starosti 15 do 45 godina, među posjetiteljima BiH.

valicon

Legenda (za čitanje Tablice1):

Ciljna grupa - BiH internet korisnici koji spadaju u populaciju žena starosti od 15 do 45 godina.

Stvarni korisnici (BiH) - broj različitih internet korisnika iz BIH, iz date ciljne grupe, koji su istaknutu internet stranicu posjetili u mjesecu svibnju.

Udio posjetitelja - u postotku izražena odnos posjetitelja odabrane ciljne grupe, koji su posjetili internet stranicu i ukupnog broja posjetilaca odabrane internet stranice u mjerenom vremenskom periodu.

Primjer interpretacije (Tablica 1):

Među svim, putem gemiusAudience istraživanja mjerenim stranicama u mjesecu svibnju 2011, najveći udio ženske publike, starosti 15 do 45 godina, u svojoj ukupnoj publici imaju stranice gracija.ba, ljepota.ba, gusto.ba, city.ba i cinemacity.ba. Ako među njima posmatramo brojnost ove publike kroz
stvarne korisnike listu predvode cinemacity.ba, ljepota.ba i city.ba.

U nastavku predstavljamo gemiusAudience podatke za mjesec svibanj 2011. Prema gemiusAudience podacima u mjesecu svibnju među 65 mjerenih stranica doseg iznosi 769.890. bosanskohercegovačkih internet korisnika u dobi 15+. Najveći doseg među mjerenim bosanskohercegovačkim stranicama su : pik.ba, sarajevo-x.com, blogger.ba, avaz.ba i dernek.ba.

POSJEĆENOST BOSANSKOHERCEGOVAČKIH INTERNET STRANICA ZA MJESEC SVIBANJ 2011

valicon

Izvor : gemiusAudience, Bosna i Hercegovina, svibanj 2011, VALICON & GEMIUS S.A.

Internet stranice su rangirane po kriteriju broja bosanskohercegovačkih stvarnih posjetilaca (real users). Stranice koje tijekom čitavog mjernog perioda od mjesec dana nekoliko dana nisu mjerila statistike, često zbog migracija na nove servere ili održavanja, po automatizmu nisu uvrštene u ovomjesečnu rang listu i gemiusAudience bazu - kraći periodi mjerenja time ne daju egzaktne podatke u odnosu na ostale učesnike koji su se mjerili tokom cijelog perioda.

Broj stvarnih posjetitelja (BiH) - broj Internet korisnika sa teritorije BiH koji su generirali najmanje jedan prikaz stranice odabranog web medija u datom mjesecu. Ovaj indikator se odnosi na aktualni broj osoba (ne kompjutera, cookie-a ili IP adresa) koje su, sa teritorija BiH, posjetile web mjesto u datom mjesecu.

Doseg (BiH) - izražen je kao postotak, omjer broja posjetilaca (real users), sa teritorija BiH, koji generiraju najmanje jedan prikaz stranice na odabranom web mjestu u datom vremenskom periodu i totalnog broja Internet korisnika u datom vremenskom periodu.

Procjenjeni dodatni doseg iz inozenstva: Procjenjeni dodatni doseg - inozenstvo predstavlja broj stvarnih posjetitelja, koji su internet stranicama pristupali putem IP broja koji ne potiče sa teritorija BiH. Podatak o procijenjenom dodatnom dosegu iz inozenstva nije korigovan sa podatkom terenske ankete, kao što to važi za podatak o domaćem dosegu.

► Valicon d.o.o. je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje u regiji jugoistočne Europe. Ova kompanija je nastala 2007. godine i specijalizirana je na mala tržišta, rješenja prilagođena klijentima, napredne metodološke pristupe i dubinska istraživanja klijenata. Kompanija je partner Gemius S.A. za glavno online istraživanje gemiusAudience u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

► Gemius S.A. je najveća internet istraživačka agencija u centralnoj i istočnoj Europi, pruža široki dijapazon pretraživanja interneta, brojnim međunarodnim klijentima kroz regiju, a nedavno je također počela djelovati u Danskoj. Cilj glavnog istraživanja jest da postavi internet valutu mjerenja publike u svim zemljama gdje je kompanija prisutna. Radeći sa ključnim industrijskim spojenim odborima i drugim tržišnim igračima, Gemius pruža tačne, visokokvalitetne podatke za medija planere, kupce i prodavače.

Kompletnu statistiku možete preuzeti ovdje: STATISTIKA VALICON za 5.2011.