Počelo sudovanje Oraclea i Googlea

... mobilnom operativnom sustavu Android, suđenje je nekoliko puta bilo odgađano, no sada je napokon započeo sudski proces na okružnom sudu u San Franciscu. Proces je započeo nakon što su propali svi pokušaji nagodbe između tvrtki.

Naime, jedna od najvećih prepreka za pokretanje sudskog postupka je bila činjenica da se dvije tvrtke nisu uspjele dogovoriti niti oko čega se spore. Stoga je sudac od obje strane zahtijevao čvrsti odgovor dali smatraju da programski jezik može biti zaštićen autorskim pravima.

Iako je jasno da Oracle optužuje Google za kršenje patenata vezanih uz Javu, Oracle do sada nije uspio jasno naznačiti koji točno patentni su povrijeđeni. Također nije pomagalo niti to što su pregovori o nagodbi zaustavljali pokretanje sudskog spora.

Prošlog rujna Oracle je zahtijevao 1,16 milijardi dolara odštete, što je višestruko manje od 6,1 milijardi dolara koliko je zahtijevao u srpnju, no prema nekim procjenama Oracle će biti sretan ukoliko uspije dobiti i 100 milijuna dolara.

Vjerojatno prihvaćajući kako će neizbježno na neki način izgubiti u ovom sporu, Google je prije nekoliko tjedana ponudio Oracleu odštetu od 2,8 milijuna dolara za dva sporna patenta. Također je ponudio 0,5% prihoda od Androida do kraja 2012. za jedan od spornih patenata, te 0,015% prihoda do travnja 2018. za drugi patent.

U svakom slučaju, što će Oracle dobiti kroz sudski spor trebali bi saznati relativno brzo, odnosno već za osam tjedana, koliko se procjenjuje da će trajati suđenje.

Izvor: bug.hr