Proglasili ga mrtvim, a onda se dogodilo čudo

čudo, mrtav, oživio
U listopadu 2011. godine Sam je doživio lančani sudar. U stravičnoj prometnoj nesreću sudjelovalo je pet automobila, a sam je doživio tešku traumu mozga zbog koje ga je hitna medicinska služba proglasila mrtvim na mjestu nesreće.

Kada je odveden u bolnicu doktori su s njegovim roditeljima razgovarali o tome da ga skinu s aparata za održavanje života. A onda se u prosincu, kada su roditelji već razmišljali o donaciji njegovih organa, Sam probudio iz kome.

Nakon više od dvije godine rehabilitacije, Sam je prošli mjesec izašao iz neurološkog instituta Barrow u Phoenixu. "Iznenađen sam krajnjim rezultatom. Bio sam spreman prihvatiti svu pomoć koju su mi nudili ovdje i moj oporavak je baziran na puno truda i rada", priznao je Sam.

Mnogi su mislili da se nikada neće oporaviti od nesreće. Kada je stigao u Barrow nije mogao hodati, imao je problema s govorom i gutanjem. "Njegovo stanje najbolje se moglo opisati kao krhko, fizički i emotivno", rekla je neuropsihologinja Kristi Husk. Osoba koja nikada nije sumnjala u njegovu sposobnost oporavka bio je neurokirurg Robert Spetzler. Usprkos tome što su drugi imali realne razloge vjerovati da je Samov mozak mrtav, Spetzler je vjerovao da Sam može uspjeti.

"Puno je toga pošlo po krivu. Imao je krvarenje, aneurizmu i moždani udar, ali nije imao krvni ugrušak u najvitalnijem dijelu svog mozga, a svi znamo da se od toga ne bi mogao oporaviti. Nije imao masivni moždani udar zbog kojeg bi mogli predvidjeti da nema šanse za svrsishodnu egzistenciju", ispričao je Spetzler.

Njegova majka, Susan Regan, oporavak naziva Božjim darom.

"Svaki dan mu je sve bolje. Mislim da je to čudo. Bio je tako blizu smrti i vratio se natrag. Bog je imao veliku ulogu u svemu", zaključila je Susan.


Index.hr