Pogledajte 12 najopasnijih bandi koje vladaju američkim zatvorima

bande
Rat države protiv droge doveo je do ogromnog povećanja broja zatvorenika u SAD-u, ali se ispostavilo da skupine iz zatvora organiziraju trgovinu drogom. Business Insider prikupio je informacije od američkog ministarstva pravosuđa i stručnjaka za bande Roberta Walkera te sastavio listu 12 najopasnijih bandi u američkim zatvorima, prenosi Index.hr.

Ovo je jedna od najopasnijih zatvorskih bandi. Najaktivnija je u zatvorima u Teksasu.

Mnogi članovi bande povezani su s meksičkim narko-kartelima, a glavni izvor prihoda je krijumčarenje heroina, kokaina i marihuane iz Meksika u SAD.

Banda se dovodi u vezu s krijumčarenjem imigranata, podmetanjem požara, iznudom, provalama, krađom automobila, zastrašivanjem, otmicama i nezakonitom trgovinom oružjem.

Black Guerrilla Family - Obitelj Crna gerila (oko 1.000 identificiranih članova plus pridruženi članovi)
Bandu je osnovao George Jackson, zvani Crni Panter, 1966. godine u jednom zatvoru u Kaliforniji. Ova banda ima vrhovnog vođu i središnji komitet, a prije svega djeluje u Kaliforniji i Marylandu.

Glavni izvor prihoda im je distribucija kokaina i marihuane dobavljene od lokalnih dilera droge, a članovi bande su umiješani i u krađe automobila, provale, pucnjavu i ubojstva.

Dead Man Incorporated - Korporacija Mrtav čovjek (370 članova, tisuće pristalica)
Bandu su osnovala samo trojica zatvorenika 1980. godine u jednom zatvoru u Marylandu, a danas banda ima 370 članova i tisuće suradnika.

Perry Roark, jedan od trojice osnivača, pokušao se pridružiti "Obitelji Crna gerila", ali j odbijen pa je nakon toga osnovao vlastitu bandu.

Jedan član je 2006. godine dobio zadatak da regrutira u nove pristalice u Virginiji pa zato ubio policajca da bi se ubacio u zatvorski sistem. Banda je danas jedna od najvećih zatvorskih bandi u Marylandu. Umiješana je u plaćena ubojstva, kaznena djela zastrašivanja, nasilja i dilanje droge.

Ñeta (7000 članova u Puerto Ricu i 5000 u SAD-u)
Jedna od najvećih i najopasnijih bandi u Americi. Ima ogranke u 36 gradova i devet država.

Glavni izvor prihoda skupine je dilanje cracka i kokaina u prahu, heroina, marihuane i LSD-a, ekstazija i drugih droga.

U kaznena djela koja im se stavljaju na teret spadaju i fizički napad, krađa automobila, pucnjava iz vozila u pokretu, iznuda, oružana pljačka u stanovima, pranje novca, trgovina oružjem i eksplozivima i zastrašivanje svjedoka.

The Hermanos de Pistoleros Latinos - Bratstvo naoružanih Latinosa (1,000 članova)
Ova banda osnovana je osamdesetih godina prošlog vijeka u predgrađu Lareda u Teksasu. Održava bliske veze s meksičkim narko-kartelima i umiješana je u krijumčarenje velike količine kokaina i marihuane iz Meksika u SAD.

Godine 2007. članovi HPL-a optuženi su za krađu velike količine narkotika od narko-dilera u McAllenu koju su zatim preprodavali.

Public Enemy Number One - Državni neprijatelj broj jedan (500 članova)
Riječ je o bijeloj rasističkoj zatvorskoj bandi koja se najbrže razvija u SAD-u i ima ogranke na obje obale i na jugu SAD-a. Svoju moć je značajno povećala kada je formirala savez s "Arijevskim bratstvom" i "Nacističkim Low Ridersima".

Njihova glavna djelatnost je trgovina metamfetaminom, a umiješani su i u kaznena djela kao što su fizički napad, ubojstva, krađa automobila, provala i krađa identiteta.

Mexican Mafia - La Eme Meksička mafija (400 članova i više od tisuću pristalica)
Poznata i kao "La Eme", ova banda je osnovana u kalifornijskim zatvorima pedesetih godina, a njeni članovi se strogo pridržavaju kodeksa ponašanja u bandi.

Članovi su pretežno Amerikanci meksičkog porijekla koji su nekada pripadali uličnoj bandi u južnoj Kaliforniji.

Glavni izvor prihoda im je organizacija kockanja i prostitucije unutar zatvorskih sistema, ali i iznuda od dilera droga izvan zatvora i trgovina metamfetaminom, kokainom, heroinom i marihuanom unutar kaznenih ustanova i na ulici.

Nazi Low Riders (1000 - 5000 članova)
Banda koja promovira rasizam djeluje u zatvorima i gradovima oko Pacifika i u jugozapadnim dijelovima Amerike.

Članovi, od kojih su većina bivši pripadnici uličnih bandi, trguju metamfetaminom, i u nešto manjoj mjeri, heroinom i marihuanom. Također su sudjelovali u oružanim pljačkama, fizičkim napadima, napadima smrtonosnim oružjem, ubojstvima, a terete se i za kaznena djela krađe identiteta, pranja novca, zastrašivanja svjedoka i osvete svjedocima.

Mexikanemi - Texas Mexican Mafia - Teksačka meksička mafija (2000 članova)
Poznata i kao Teksaško-meksička mafija, banda je osnovana ranih 80-tih godina u zatvorima u Teksasu i većina članova meksičkog porijekla.

Ova banda stoji iza velikog lanca trgovine drogom (kokain, heroin, ekstazi, pilule, marihuana i metamfetamin) na jugozapadu Amerike, prije svega u Teksasu. Članovi su tijesno povezani s narko-kartelima u Meksiku, naročito s paravojnom grupom "Los Zetas".

Nuestra Familia - Naša obitelj (250 članova i više od tisuću pristalica)
Ova izuzetno nasilnički nastrojena banda stvorena je u kalifornijskim zatvorima. Potčinjena im je banda Norteños.

Financira se metodom iznude i ucjene, ali i dilanjem kokaina, heroina, marihuane i metamfetaminom u pacifičkim zatvorima, kao i izvan njih. Na teret im se stavljaju i ubojstva i pljačke.

The Texas Syndicate - Teksaški sindikat (1.300 članova i više od 10.000 pristalica)
Amerikanci meksičkog porijekla čine glavni dio ove bande nastale u kalifornijskom zatvoru "Folsom" ranih sedamdesetih godina. Bio je to odgovor na pljačkanja od strane "Arijevskog bratstva" i "Meksičke mafije" kojima su bili izloženi zatvorenici rođeni u Teksasu.

Aktivni su na obje strane američko-meksičke granice, a bave se švercanjem ogromne količine marihuane, kokaina i metamfetamina iz Meksika u SAD radi prodaje u zatvorima i izvan njih.

Povezani su s narko-kartelom "Los Zetas" u Meksiku, a umješani su u trgovinu drogom, iznudu, prostituciju, reketarenje, ilegalno kockanje i plaćena ubojstava.

Oslobođeni članovi bande dužni su davati 10 posto svog novca do kojeg dođu izvan zatvora u vidu poreza pripadnicima bande u zatvoru.

The Aryan Brotherhood - Arijevsko bratstvo (20.000 članova)
Ova banda je ozloglašena zbog posebno nasilnih metoda koje primjenjuje. Sklopili su savez s "La Emeom" pošto su i jedna i druga skupina neprijatelji "Obitelji Crna gerila".

Arijevsko bratstvo uglavnom djeluje u jugozapadnim i pacifičkim dijelovima SAD-a, ali se neprestano širi. Iako čine manje od jedan posto zatvorske populacije, odgovorni su za čak 18 posto ubojstava u američkim zatvorima.

Bave se trgovinom kokaina, heroina, marihuane i metamfetamina u zatvorima i na ulicama.