O hrabrosti Hercegovca koji je svladao medvjeda i danas se priča

blaž grković

Ovaj radnik Termoelektrane Gacko i hercegovački gorštak koji na planinskim katunima uzgaja ovce, prije dvije godine uspio je svladati medvjeda koji ga je napao u blizini sela Izgore ispod Volujaka. Sjećanje na žestok okršaj koji je trajao nekoliko minuta, a Blaži se činio kao cijela vječnost, čuvaju ožiljci, ali i svakodnevne šale i čestitke koje prima.

Prošao testove

- Vazda se priča o tome. Gdje god dođeš svaki dan te neko podsjeti na to - kaže Blažo za Dnevni avaz, prisjećajući se jutra kada je na udaljenosti od desetak metara ugledao dva medvjeda. Prvi je prošao, a drugi je krenuo u napad i ugrizao ga za nogu.

U strahu je, govori, dobio novu snagu i uspio svladati životinju. O Blažinom podvigu mjesecima je brujao cijela regija pa je, čim je zaliječio rane, dobio poziv da sudjeluje u šouu realnosti "Farma", a kasnije su stigle i ponude za snimanje reklama.

- Za "Farmu" sam prošao u prvom krugu neke psiho testove, a na pregledu glave i kostiju našli su mi dva polomljena zuba. Ali, ipak sam shvatio da je bolje da ne sudjelujem, jer možda to i nije za mene. Za reklamu sam potpisao ugovor s fabrikom vode iz Čajniča, ali čini mi se da je to propalo. ma ne sikiram se ja ništa - uz osmijeh priča Blažo Grković.

Novinarske ekipe koje su dolazile u selo davno je prestao brojati, a priča o hrabrom Hercegovcu obišla je sve kontinente.

Mora na operaciju

Ali, od slave se ne živi pa se Blažo vratio napornom radu, ali i sretnom životu sa svojom porodicom. I liječenju, jer će zbog problema s nervom na desnoj ruci vjerovatno morati na operaciju u Beograd. Medvjedi na katunima i dalje prave štete, ali Blažo im nije neprijatelj jer, kako kaže, i s onim prvim bi se nekako "dogovorio" da ga nije napao.

Ali, ne razumiju to iz Udruženja za zaštitu životinja pa su ga tužili zbog ubojstva medvjeda i tražili da plati 20.000 KM. Sud je, međutim, uvažio kontratužbu Blaže Grkovića zbog pretrpljenih povreda i straha te mu prvostupanjskom presudom odredio odštetu od 15.000 KM.