Najluksuzniji deserti na svijetu: Bogatstvo za slatki užitak

najskuplji kolači, Pierre Herme

Mnogi obožavaju slatkiše i ne mogu da žive bez njih. Ipak, ma koliko to željeli, većina ih ne bi mogla da plati ni da proba neke od ovih preskupih slastica.

Malo tko je spreman da plati stotine tisuća pa čak i više od milion dolara za nekoliko minuta uživanja u slatkišima. Ipak, i ova roba nađe svog kupca.

Diamond Fruitcake: Sam naziv ove torte govori da je u pitanju desert za koji treba izdvojiti čitavo bogatstvo. Da bi osmislio ovu tortu, slastičaru iz Tokija je bilo potrebno šest mjeseci i čitav mjesec da je napravi. Iako bi mnogi rekli da je to basnoslovna suma za voćnu tortu, 1,65 miliona dolara je realna cifra za voćnu tortu od dijamanata. Čitava spoljašnjost torte je ukrašena sitnim dijamantima, a ostatak torte je potpuno jestiv.

Strawberries Arnaud: Riječ je o kvalitetnim jagodama prelivenim kremom, ali njihovu visoku cijenu određuje ružičasti dijamant, koji je sastavni dio ove porcije, tako da može koštati i do vrtoglavih 1,4 miliona dolara. Uz njih se služi vrhunsko crno vino, koje košta 24.850 dolara. O koliko ekskluzivnom desertu je riječ dokazuje i činjenica da ga služe konobari u bijelim rukavicama, a za atmosferu dok uživate u ovoj poslastici zadužen je jedan od najboljih jazz orkestara u Francuskoj.

Platinum Cake: Idejni tvorac ove platinaste torte, koja košta 130.000 dolara, je Japanac Nobu Ikara. Ukrašena je lancima, trakama, privjescima i folijom od platine. Ovaj skupi slatki užitak osmišljen je s ciljem promoviranja ovog plemenitog metala usprkos njegovoj nesrazmjerno visokoj cijeni na tržištu.

Frrrozen Haute Chocolate: Ovaj dragocjeni desert, koji košta 25.000 dolara, sadrži ekskluzivne sastojke kao što su kakao dopremljen specijalno iz 14 zemalja, pet grama dvadesetčetvorokaratnog zlata i tartufi. Visina cijene je zbog toga što se ovaj napitak služi u zlatnom peharu optočenom dijamantima i sa zlatnom kašičicom, a nakon što popijete kakao, možete sa sobom ponijeti i posudu u kojoj je poslužen.

The Fortress Stilt Fisherman Indulgence: Ovaj desert se originalno sprema u Šri Lanki i osmišljen je u čast ribarenja na štulama. Sadrži mnoštvo egzotičnih sastojaka, poput irskog krema, sušenog voća, čokolade, kompota od manga i nara. Na tanjiru se služi i akvamarin, koji postaje trajno vlasništvo onog ko naruči tu poslasticu. Cijena tog deserta je 14.500 dolara.

Macarons Haute Couture: Ovi kolačići su veoma popularni u svijetu i obično su dosta pristupačni, ali francuski slastičar Pierre Herme se dosjetio kako i ovi jednostavni keksići mogu da postanu izuzetni. On je napravio listu neobičnih sastojaka, među kojima su: ocat balzamiko, kikiriki buter, crno vino, a u ovisnosti od željene kombinacije, cijena tog deserta može da dostigne iznos od čak 7.414 dolara.

The Sultan's Golden Cake: Ova torta se služi u Istanbulu i predstavlja pravo bogatstvo. Za njenu izradu je potrebno 72 sata, a sačinjena je od smokve, kajsije, kruške i dunje, koje su prethodno dvije godine čuvane natopljene u jamajkanskom rumu. U njoj se nalaze i listići dvadesetčetvorokaratnog zlata, crni tartufi, zrna vanilije i karamela. Služi se u kutiji od čistog srebra sa zlatnim pečatom.
The Brownie Extraordinaire: Cijena ovog deserta je 1.000 dolara. Ovaj kolač napravljen je od crne čokolade i prekriven je italijanskim lješnicima. Uz njega se služi rijetko crno vino, servirano u neobičnoj namjenskoj posudi. Takođe, uz ovu čokoladnu poslasticu služi se i kugla sladoleda.
Golden Opulence Sundae: To je najskuplji sladoled na svijetu. Autorsko je djelo poslastičara slavnog restorana "Serendipity", a napravljen je u čast 50 godina postojanja tog ugostiteljskog objekta. S obzirom na to da je riječ o zlatnoj godišnjici, ne čudi što je jedan od sastojaka ovog deserta čisto zlato. Neki od ekskluzivnih sastojaka su marcipan, kandirano voće, tartufi i kavijar. Sladoled se služi samo jednom mjesečno, a da biste imali čast da probate ovaj desert potrebna vam je rezervacija i 1.000 dolara po porciji.
Noka chocolate: Kilogram ove čokolade košta 854 dolara. Specifičnost ovog deserta, kojeg smatraju pravim praznikom za nepce, je što sadrži mješavinu najpoznatijih vrsta kakaoa. Svaka čokoladica napravljena je od najmanje 75 odsto kakaoa i u potpunosti je jestiva.

 

nezavisne.com