Evo koliko često trebamo prati kosu

pranje kose
Ipak, možeš li zamisliti svijet u kojemu nikad nećeš prati kosu? A ako imaš dugu kosu, možeš li zamisliti život u kojemu ćeš svaki dan provoditi sate i sate perući kosu (sa šamponom ili bez), a zatim ju fenirajući ne bi li na vrijeme stigla na posao? Ne samo da zvuči super naporno, već bi i kosa vrlo brzo izgubila sva svoja prirodna ulja te bila ostavljena suha, beživotna i jako, jako oštećena. Naravno, postoji i ona teorija koja nalaže da kosu uopće ne bismo trebali dirati. Ako ju netaknutu pustimo dovoljno dugo, ona će postići nekakvu ravnotežu u kojoj će biti meka, nemasna i zdrava - sve to bez imalo šampona. Hmm, pitamo se koliko bi svijetom morali koračati sa super prljavom kosom prije nego ona dostigne to stanje apsolutnog blagostanja?

No, prijeđimo na stvar. Kako bi došli do konačnog odgovora na vječno pitanje - koliko bi to zapravo trebali prati kosu - odlučili smo vjerovati onima koji se uzdaju u čistu znanost:

1. Tvoja je kosa jedinstvena.

Upravo je zato nemoguće dati kratak i jasan odgovor na ovo pitanje i samo zato što nešto funkcionira za Martinu i njezinu prekrasnu kosu, ne znači da će ta ista metoda funkcionirati i za tebe. Posveti se svojoj kosi i uči, stvarno uči, na svojim greškama. Odgovori se neće pojaviti nakon prvog tjedna, ali rezultati određene rutine trebali bi se početi pojavljivati unutar mjesec dana.

2. Onda je tu i tvoj životni stil.

Ako redovito vježbaš i znojiš se, vjerojatno ćeš češće i prati kosu. Ako pušiš, nekako se moraš riješiti neugodnih mirisa. Ako puno vremena provodiš u bazenu ili živiš u centru grada zagađenog smogom... S druge strane, možda baš nikad ne vježbaš, ne pušiš i živiš u kriogenoj komori.

3. A sad, digni ruku ako četvrtinu plaće trošiš na prirodna/bio/organska/esencijalna ulja za svoju kosu, kožu ili tijelo.

Pa, imamo vijest: Ulje koje proizvodi naše tjeme apsolutno je najbolji proizvod koji ćeš ikad staviti u svoju kosu. To je ulje posebno dizajnirano samo za tebe i baš zato treba biti na oprezu pri kupovanju šampona koji obećavaju uklanjanje upravo tih ulja. Mast u kosi nije neprijatelj. Sulfati koji se nalaze u većini šampona na koje sa zadovoljstvom trošimo stotine kuna - jesu. No, što ako je tvoja kosa tanka i masna, a uz to treniraš i pušiš? Frizeri savjetuju "lažno pranje". Drugim riječima, umjesto da kosu šamponiraš svaki dan, smoči ju vodom, izmasiraj tjeme prstima i isperi. Glavni krivac u oštećivanju i isušivanju kose nije voda već šampon. Na taj ćeš način isprati većinu znoja i masti, istovremeno zadržavajući sva dobra i hranjiva ulja. Malo regeneratora na vrhovima tvoju će kosu održavati mekom i mirišljavom.

Zaključak? Količina pranja ovisi o tipu kose. Ako je tvoja kosa tanka, a tjeme masno, vjerojatno ćeš kosu morati šamponirati bar tri do četiri puta tjedno. Ako imaš grubu, kovrčavu, suhu i čvrstu kosu, vjerojatno ti trebaju i samo dva do tri pranja ako si sklona znojenju ili pušiš. Djevojke su u davnim vremenima svoju kosu odlazile prati samo jednom tjedno i bile su prekrasne, ali onda opet, u davnim vremenima nisu postojali treninzi. Hm, možda su ipak znale nešto što mi ne znamo.

Izvor: 24sata.hr