FOTO/VIDEO  Jedan od boljih: OnePlus One

smarthphone, one plus one, novi gadget
OnePlus One je jedan od najzanimljivijih pametnih gadgeta ove godine i napokon stiže i na naše tržište zahvaljujući oneplus.eu web shopu koji nam ga je posudio za potrebe testa. OnePlus One ima jedan i jedini zadatak, a to je ponuditi sve ono što nude brand name odlikaši ali po znatno nižoj cijeni. Evo i recenzije iz koje ćete saznati sve ono što vas zanima o njemu.

SPECIFIKACIJE

OnePlus One

dimenzije/masa

152.9 x 75.9 x 8.9 mm i 162 g

zaslon

5,5" IPS LCD 1080 x 1920 (~401ppi); Gorilla Glass 3

CPU/GPU

quad-core Snapdragon 801 2,3 GHz Krait 400; Adreno 330 GPU

RAM

3 GB

podatkovni prostor

16/64 GB

kamera

13 MP HDR; dual LED; 1080p/4K; prednja: 5 MP 1080p

povezivost

4G; WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; Wi-Fi hotspot; NFC

baterija

Li-Po 3100 mAh integrirana

OS

Android 4.4.2; CyanogenMod 11.0
DIZAJN I ERGONOMIJA

Budući da je OnePlus kao startup tvrtka dobrim dijelom izišla iz gnijezda kineskog proizvođača Oppo, ne čudi što OnePlus One dizajnerski jako podsjeća na Oppo Find 7. Riječ je o prilično velikom i robusnom polikarbonatnom zmaju opremljenim velikim 5.5-inčnim zaslonom. Da se tako veliki zaslon može smjestiti u još kompaktnije gabarite pokazao nam je LG G3 no ni OnePlus One nije nesavladiva prepreka. Treba samo imati veće ruke i spretnije prste.

Iznad i ispod ispod 5.5" zaslona ima dosta prostora. Gore je zvučnik slušalice, LED lampica obavijesti, senzori i oko prednje kamere, a ispod su tri kapacitivne navigacijske tipke, opet s izuzetno slabašnim i anemičnim pozadinskim osvjetljenjem od kakvog je patio i Oppo Find 7. To doista iritira i kvari dojam inače vrlo solidno izrađenog uređaja.Na lijevom boku je vrlo dobro izvedena tipka kontrole glasnoće te pretinac s utorom za mikro SIM karticu, a na desnom ista takva tipka Power za kojom ni nećete pretjerano često posezati jer je podržano uključivanje zaslona dvostrukim tapkanjem po njemu. Na gornjem bridu je 3.5 mm izlaz za slušalice s jednim od sekundarnih mikrofona, a na donjem mikro USB za sinkronizaciju i punjenje, glavni mikrofon te dva prilično glasna zvučnika, svaki iza svoje rešetke.

Leđa uređaja su blago zakrivljena, a prekrivena su plastičnim/polikarbonatnim stražnjim poklopcem, u ovom slučaju bijele boje i mat završnog sloja posve otpornog na otiske prstiju. Tamo straga ćete naći oko 13 MP kamere s dual LED bljeskalicom ispod, još jednim sekundarnim mikrofonom i OnePlus logom još nešto niže. Stražnji se poklopac navodno može skinuti posebnim alatom no samo za potrebe zamjene s nekim drugim poklopcem druge teksture i dizajna. Takvi će navodno biti ponuđeni uskoro. Inače nema razloga skidati ga jer je ispod samo integrirana baterija bez ikakvih dodatnih utora.

Kvaliteta izrade je za jedan plastični telefon na prilično visokom nivou i definitivno nema nikakve veze s onim što biste nazvali tipičnim kinezom. Ništa ne krcka ni ne šuška i djeluje prilično robusno. Prednjica je zaštićena Gorilla Glass 3 zaštitom što svakako pozdravljamo. Kako bi se ponio u strastvenom poljupcu s asfaltom ili nekom drugom tvrdom i okrutnom podlogom ne mogu biti siguran.