Kondomi i pilule postaju prošlosti: Na redu je wi-fi kontracepcija

kondomi
Naime, Gates Foundation sponzorira razvoj inovativne pametne kapsule, koja bi djelovala 16 godina, prenose strani mediji.

Umjesto da žene svaki dan ponovno uzimaju jednu tableticu, novi bi sustav svakodnevno u krv otpuštao točno određenu dozu hormona, a liječnici bi djelovanje nadzirali preko bežičnih signala, po potrebi mijenjali dozu ili potpuno prekidali otpuštanje hormona.

Cijeli postupak bi se odvijao pomoću računalnog mikročipa koji bi bio povezan s jednostavnim sustavom kontrole. Pritiskom na dugme počinjalo bi korištenje kontracepcije, a kada žena odluči zanijeti, s kontracepcijom bi se prekidalo.

Ta vrsta kontracepcije djelovala bi gotovo polovinu reproduktivnog razdoblja žene tijekom kojeg bi odgovorni liječnik mogao na jednostavan način nadzirati razinu hormona i savjetovati pacijentice. One bi zapravo u tijelu nosile "napravu" veličine 20 x 20 x 7 milimetara.

Kliničko testiranje kontracepcije na daljinu počet će iduće godine, a na tržištu bi se ovaj oblik preventive trebao pojaviti do 2018. Na sličan način bi se u budućnosti liječile i mnoge druge bolesti tako što bi se u određenim vremenskim intervalima u cirkulaciju otpuštale određene doze lijekova.

No, do tada znanstvenici moraju odgovoriti na još niz pitanja. Tako je, među ostalim, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila na moguće ozbiljne sigurnosne probleme koje donosi nova zdravstvena industrija.

Spominje se i mogućnost upada u sustav medicine na daljinu, a i pitanja nadzora predstavljaju ozbiljnu opasnost i priliku za zloupotrebu ako proizvođači novih tehnologija ne osmisle solidne mjere zaštite.