Donosimo dva recepta za najbolju verziju kuhanog vina

kuhano vino
Ukazuje na to Jure Vojković, barmenski šampion iz Dicma kod Splita, te jedan od najboljih barmena u zemlji koji već po vokaciji, dakako, umije bolje od drugih pripraviti vrhunsko kuhano vino, ali i prepoznati ono koje bi bilo bolje "koristiti kao kvasinu", piše Slobodna Dalmacija.

- Riječ je u izvornoj varijanti, o divnom i okrepljujućem piću kojega prvi spomen seže još u staru Grčku! Smatra se da je otac medicine Hipokrat osmislio taj topli, mirisni eliksir, koji se u osmom stoljeću pripremao od crnog vina uz dodatak meda, a nekad i od bijelog vina.

Homer u svojoj Odiseji piše kako je božica Kirka mješavinom vina i začina očarala Odisejeve mornare, što je također gruba receptura za taj nektar, dakle, začinjeno vino.

U srednjem se vijeku kuhano vino i nazivalo Ypocras ili Hipocris, prema Hipokratu koji ga je po predaji osmislio, a u četrnaestom ga stoljeću Englezi nazivaju "mulled wine", što je varijacija na "muddled" (u prijevodu: zbrkan), a to se pak vjerojatno odnosilo na stanje uzrokovano pretjeranom konzumacijom kuhanog vina, i to slabije kvalitete.

Na žalost, i danas se često poseže za tom niskobudžetnom recepturom u svrhu konkurentnosti na tržištu, što svaki konzument itekako osjeti dan poslije - primjećuje naš dobro upućeni sugovornik, koji se prisjetio još jednog detalja iz maglovite i duge povijesti kuhanog vina.

- U Njemačkoj i Austriji u 17. i 18. stoljeću mješavina vina i začina grijala se vrućim žaračem, inače čestim rekvizitom za mučenje!

Zanimljivo je i da Francuzi kuhano vino pojačavaju konjakom, dok u hladnim nordijskim zemljama isti napitak zovu "glog" jer je bogatiji za votku, akvavivu i gorku naranču.

A nakon što je Charles Dickens kuhano vino opisao u svom djelu "Božićna priča", taj nektar je postao neizostavni dio blagdanske tradicije po cijeloj Europi...

Krajem prošlog stoljeća popularna dječja varijanta je bezalkoholno kuhano vino na bazi soka od jabuke ili soka od grožđa - napominje Vojković, koji je za čitatelje "Slobodne" ponudio i dva ukusna recepta za osnovno kuhano vino i njegovu dalmatinsku verziju.

Recepte i prijedlog za serviranje donosimo u prilogu. Živjeli!

Pazite na kalorije!

Liječnici savjetuju da se kuhano vino konzumira danju, naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u večernjim satima pretvara u masno tkivo, podsjeća nas Vojković, uz napomenu da jedan decilitar kuhanog vina otprilike sadrži između 80-100 kalorija. No, još važnije je imati na umu da je vino ipak alkohol, koje zato ne treba sljubljivati s još nekim žesticama...

- Ako, naime, kuhanom vinu dodam rum ili neki od likera, riječ je o vrlo opasnoj kombinaciji za zdravlje koja može dovesti do mučnine i vrlo ozbiljnog pijanstva! Zato oprez s tim užitkom - poručio je iskusni Vojković.

Dva recepta

KUHANO VINO

Normativ za šest osoba:
- 4 velike žlice šećera ili med
- 3 dl vode
- 1 litra kvalitetnog vina Plavac ili Babić
- 1 vrećica vanilija šećer
- 2 žlice mljevenog cimeta
- 4 klinčića
- pola male žlice naribane narančine kore

Način pripreme:
U posudu za kuhanje staviti šećer da se počne topiti (karamelizirati). Dodati vodu na karamelizirani šećer, te na laganoj vatri pustiti da se otopi. Dodati: cimet, vanilin šećer i klinčiće, promiješati i dodati vino i naribanu narančinu koru. Zagrijati do vrenja, ali ne dopustiti da prokuha. Pokriveno ostaviti par minuta i poslužiti u toplim šalicama ili u čašama s drškom (grog).

Ako koristite med, med se dodaje u vodu, a sve ostalo je isto.
Poslužiti u toplim šalicama ili u čašama s drškom.

DALMATINSKO BOŽIĆNO - by Jure Vojković

Normativ za šest osoba:
- 1 litra kvalitetnog crnog vina Plavac ili Babić
- 15 cl vode
- 5 cl cijeđenoga narančina soka
- 3-4 velike žlice meda
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdasti anis
- 4 klinčića
- 2 jabuke
- pola naranče
- 1 mandarina

Način pripreme:
U posudu za kuhanje stavite vodu, kada se malo zagrije, dodajte svježe cijeđeni narančin sok i med, promiješajte da se povežu sastojci. Zatim dodajte cimet, anis, klinčiće i jabuke (oguljene i isječene na kockice), potom zagrijte 3-4 minute.

Dodajte pola naranče i mandarinu (obje bez kore i isječene na kockice) i vino. Zagrijte do vrenja, ali ne dopustite da kuha. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 5-7 minuta. Poslužite toplo aromatično vino s voćem.

Poslužiti u toplim šalicama ili u čašama s drškom (grog), preporučujem u svaku šalicu-čašu prilikom serviranja dodati mali komadić korice naranče.