Djevojčice iz stabilnih obitelji kasnije ulaze u pubertet

pubertet, osoba, telefon, žena, obitelj, obitelj, priča, tata, roditelji, djeca rast, greške, život, godine, kašnjenje navika, tata, roditelji, roditelji i djeca, život s roditeljima , obitelj, obiteljski život, odgoj djece, odgoj

Djevojčice koje žive u stabilnim obiteljima obično u pubertet ulaze kasnije nego njihove vršnjakinje koje odrastaju u stresnim okolnostima. Prateći 180 djevojčica od predškolske dobi do navršene 10. godine istraživači sa Sveučilišta Arizona i njihovi kolege sa Sveučilišta Wisconsin-Madison su utvrdili da ispitanice iz obitelji u kojima nije bilo bračnih sukoba između roditelja najčešće sazrijevaju kasnije od djevojčica odraslih uz manje roditeljske potpore. Ova je studija posljednja u nizu istraživanja koja se bave sve češćim fenomenom ranog ulaska u pubertet.

Također, utvrđeno je da ulazak u pubertet odgađa i kasniji početak puberteta kod majki, te bolje materijalno stanje obitelji. Izgledi za rani ulazak u pubertet su bili manji i kod djevojčica koje su u dobi od 8 godina imale normalan indeks tjelesne mase.

Istraživanja sugeriraju kako svaka šesta djevojčica ulazi u pubertet u osmoj godini života, prosječno 18 mjeseci ranije nego ranije generacije. Rizici koji su povezani s ranijim ulaskom u pubertet uključuju povećane izglede za obolijevanje od nekih oblika raka te češću pojavu poteškoća u ponašanju prouzročenih raskorakom u mentalnom i seksualnom razvoju.

vecernji.hr