Znanstvenici: Čeka nas temperaturni pakao! Kupat ćemo se do STUDENOG!

Mostar, vrijeme, vrućina, elementrana nepogoda, klima, toplotni udar, klimatske promjene

Nakon 15 godina mirovanja, čovječanstvo će se suočiti s temperaturnim paklom, upozoravaju znanstvenici sa Sveučilišta McGill u najnovijoj studiji o globalnom zatopljenju.

Oni tvrde kako je od 1998. do 2013. godine rast globalne temperature stagnirao, što je prirodna pojava i traje u intervalima od oko 15 godina, a ne može se pripisati smanjenju količine stakleničkih plinova kao što se do sada mislilo, piše Nature World News.

Od 1998. globalna se temperatura smanjila od 0.27 do 0.37 stupnjeva Celzijevih, objavili su znanstvenici sa McGilla.

'Ipak, idućih godina čekaju nas velike vrućine uslijed povećanja količine 'stakleničkih plinova', koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal, ocijenio je jedan od autora Shaun Lovejoy.

Od 1992. do 1998. godine globalna temperatura rasla je rapidnom brzinom, a onda je stala na određenom nivou. Sada je počelo novo doba promjena, tvrdi ovaj cijenjeni znanstvenik.

Posljednja takva veća pauza bila je između 1944. i 1976. godine, i to prirodno hlađenje privremeno je prikrilo trend zatopljavanja koji se tek sada očekuje u punom zamahu. Taj je obrazac u skladu s ponavljanjima koja su zabilježena u zadnjih 20 do 50 godina za što su znanstvenici našli dokaze u ledenim jezgrama i sedimentima jezera.
Mnogi meteorolozi tvrde da u zadnjih 30 godina ne pamte ovakvo neobično ljeto.

Mjeseci prije ljetnog razdoblja, i zimski i proljetni, bili su iznadprosječno topli, a takve promjene vremena dovode do 'meteoekstrema'.

Neki meteorolozi tvrde da će sezona kupanja potrajati do - studenog.