Žene koje su rodile biološki su 'starije' od onih koje nisu

mama i beba
Naučnici su proučavali genetski materijal unutar stanica, naročito dužinu njihovih telomera, kao krajnjih segmenata DNK-a, prenose mediji.

Telomeri se nalaze na kraju svakog kromosoma poput zaštitne kapice na vezicama. Određuju koliko će brzo stanice ostarjeti te u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesu i osteoporozi. Zapravo, što su vam telomeri kraći, kraći je i životni vijek.

Kako starimo, tako stare i stanice koje predstavljaju dio našeg genetskog koda, odnosno, kako mi starimo, tako se skraćuju i telomeri obilježavajući kraj kromosoma. No, ne skraćuju se kod svakoga na jednak način. Što su telomeri kod pojedinca duži, njihove se stanice mogu više puta dijeliti, ustanovili su naučnici.

Telomeri ispitanica koje su rodile najmanje jedanput pokazali su se prosječno 4 posto kraćima od telomera žena koje nisu nikad rodile. Rezultati istraživanja bili su isti i nakon što su naučnici uzeli u obzir ostale faktore koji mogu utjecati na dužinu telomera, uključujući ženinu hronološku dob, indeks tjelesne mase i pušenje.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da se rađanje kod žena može povezati s kraćim telomerima. Naučnici su podatke iznijeli na kongresu Udruženja članova američkog javnog zdravstva u Denveru.

Studija upućuje na hipotezu po kojoj je kod žena koje su rodile i odgajaju dijete ili djecu, nivo stresa povišen, a otprije je poznato da stresne životne situacije, naročito ako traju duže utječu na skraćenje telomera.

- Moguće je da trudnoća, rađanje i podizanje djeteta ili djece, utječu na kronični stres, što rezultira skraćenjem dužine telomera, vjerojatno putem upala - objasnila je naučnica Anna Pollack, asistentica i epidemiologinja na sveučilištu George Mason u Fairfaxu.

Pollack iznosi i hipotezu po kojoj će žene s kraćim telomerima vjerojatnije imati djecu od onih s duljim telomerima. Ističe da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se dužina njihovih telomera izmjerila prije, za vrijeme i nakon trudnoće.

- Bilo bi zanimljivo pratiti kako se dužina telomera mijenja za vrijeme trudnoće, nakon nje i tijekom odgoja i podizanja djece te usporediti navedene promjene s onima koje se događaju kod žena koje nisu rodile - rekla je Pollack.

FENA