Zašto se žene tako lako debljaju?

apetit, TEŠKA HRANA, treba biti umjeren., Smanjite porcije, šećer, vježbati u društvu, aktivnosti, fizičke aktivnosti, trbuh, debiljina, pismo, kilogrami, debljina, žene, debljanje, debljina, kalorije, razlozi, prejedanje, vitkost, debljina, debljina, rizik, RAK, debjlanje, debljina, dijeta, astma, debeli ljudi
Mnoge žene se pitaju zašto je to tako? Stoga smo odlučili razotkriti taj vječni misterij.

Autor: tportal.hr

Žene su zbog posebnoga ustroja uistinu genetski predodređene za to da vrlo brzo dobiju nekoliko kilograma viška, što samo po sebi ne bi bilo toliko loše kada se ti kilogrami ne bi tako čvrsto prilijepili. Odgovor na vječno pitanje zašto se žene debljaju te kako uistinu mršave, upravo donosi knjiga 'Hormonska formula' autora doktora Detlefa Pape, doktora medicine Beate Quadbeck i Anne Cavelus u izdanju Mozaik knjige.

Kako tvrde autori knjige 'Hormonska formula', žensko tijelo građeno je drukčije nego muško; udjeli mišićnog tkiva, masnih naslaga i vode različiti su kod muškaraca i žena. Tako muškarci imaju čak za trećinu veći udio mišića koji pridonose većem izgaranju kalorija te razgrađuju masti čak i u mirovanju te tijekom spavanja.

Od čega se zaista debljamo?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vrlo lako možemo nakupiti nemile kilograme, a kako tvrde autori knjige 'Hormonska formula' glavni razlozi debljanja su:

Jedemo prečesto, pogrešno sastavljamo obroke i jedemo u pogrešno doba dana

Izmjena tvari podliježe određenom bioritmu, pa bismo u skladu s njime trebali i u organizam unositi određene hranjive tvari. Tako se ugljikohidrati prvenstveno troše ujutro i u podne, a navečer se prirodno izgaranje masti zaustavlja djelovanjem inzulina.

Premalo tjelesne aktivnosti svaki dan
Svakodnevno sve više vremena provodimo sjedeći u automobilu, uredu, zrakoplovu ili stojeći, za vrijeme čega mišići, glavni potrošači maste, nisu zaposleni pa se smanjuju. Posljedica toga je smanjena potrošnja energije, zbog čega nam je potrebno sve manje kalorija.

Previše stresa, premalo opuštanja
Trajni stres pospješuje debljanje i usporava mršavljenje. Nakon menopauze, žene postaju podložnije stresu budući da im se smanjuje razina estrogena, a razina hormona stresa, kortizola, ostaje povišena.

Pretili roditelji, pretila djeca
Kojom se brzinom debljamo i hoće li se dijete roditi s prekomjernom težinom, s jedne strane ovisi o genima, a s druge strane o tome je li majka u trudnoći gladovala ili bila pretila.

Žene zadržavaju suvišnu težinu

Debljamo li se lako i gdje se i zbog čega slažu neželjeni kilogrami, ovisi o spolu, tvrde autori knjige 'Hormonska formula'. Kod muškaraca se masne naslage, koje nije potrošio krećući se, talože u pravilu na trbuhu. Zahvaljujući većem broju mišića, muškarci znatno brže kretanjem potroše kalorije. Kod većine žena, naprotiv, masno se tkivo stvara na stražnjici i na bedrima, odakle, nažalost, ne nestaje lako.

Iako je udio masnoga tkiva u žena veći za 20 do 30 posto nego kod muškaraca, građa tijela specifična za žene nije jedini razlog zašto se žene lakše debljanju. Svakim mjesečnim ciklusom, svakom trudnoćom i svakim porođajem mijenja se zaliha hormona - jednako kao i u različitim fazama razvoja i sazrijevanja.

Za višak kilograma često je kriva pogrešno izabrana hrana Žensko tijelo posebno je povezano s određenim fiziološkim procesima i kruženjem hormona. Za široke ili uske bokove, velike ili male grudi, žena može zahvaliti samo svojoj majci ili baki. Spolni hormoni estrogen, gestagen i testosteron kruže krvotokom u vrlo različitim koncentracijama. Ta skupina hormona odgovorna je za to što žene od djetinjstva imaju višak kilograma, što se debljaju ovisno o mjesečnom ciklusu, što zadržavaju masne naslage i poslije trudnoće ili se udebljaju tijekom klimakterija. Mnoge se žene tada osjećaju frustrirano i nemoćno jer se zbog posebnih ženskih pojava protiv svoje volje više ne nalaze u tijelu u kojemu su se nekoć osjećale dobro.

Žensko tijelo posebno je prilagođeno štednji masnih zaliha, a upravo to je odredila priroda - zbog majčinstva koje uključuje dojenju ili u prošlosti, održavanja topline u hladnoj zimi. A genetski zapis za tu zadaću doživotno je prisutan u hormonskom upravljanju masnim stanicama svake žene, tvrde autori knjige 'Hormonska formula', i to neovisno o tome hoće li žena ikada biti trudna ili neće.

Neovisno o trudnoći ili dojenju, zalihe masti ne smanjuju se unatoč sportu ili gladovanju. No mala je utjeha ta da masne naslage na tim dijelovima tijela nisu nezdrave i mogu se držati pod nadzorom ciljnim vježbama za jačanje i pravilnom prehranom, tvrde autori knjige.