Za sve gladne cure! Zdrave namirnice koje će vas duže držati sitima

Trošenje više kalorija nego što konzumirate je jedno najosnovnijih pravila mršavljenja. No, glavni problem s rezanjem kalorija je taj što često ostajemo gladni, a tada i kršimo pravila dijete. Čak i za osobe koje imaju popriličnu samokontrolu, svi planovi mršavljenja mogu pasti u vodu kada počnu kruljenje ili čak bol od gladi u želucu.

Međutim postoji rješenje. U stvari, to možemo nazvati i ključem do uspjeha - a to je da jedemo namirnice koje će nas dulje zasititi bez dodavanja doze debljajućih kalorija. Koje su to namirnice? Neke od njih spomenut ćemo upravo ovdje, a riječ je o namirnicama bogatima proteinima ili vlaknima.

1. Smrznuti grašak
Možda zvuči pomalo čudno, ali idući puta kada kuhate juhu u nju ubacite i pola šalice smrznutog graška. Grašak ne samo da ima 7 grama proteina i 6 grama vlakana po šalici, već je i veoma zasitan! Kad su istraživači ispitanicima dali različite vrste proteina 30 minuta prije jela, oni koji su jeli grašak osjećali su se sitijima i pojeli su manje za vrijeme obroka.

2. Chia sjemenke
Ove malene, kod nas još nedovoljno poznate, sjemenke cijenili su još drevni Asteci zbog njihove sposobnosti pružanja energije tijelu. Chia sjemenke imaju nevjerojatnu sposobnost da upiju vodu - pomiješajte ih sa devet do deset puta više vode, ostavite 15 minuta i dobit ćete želatinoznu supstancu. Dok jedete sjemenke ekspanzija sjemenki će pridonijeti osjećaju sitosti dok polako prolazi kroz vaš želudac. Osim toga, jedenje chia sjemenki neće negativno utjecati na razinu šećera u krvi, jer one u stvari jako usporavaju probavu i apsorpciju ugljikohidrata (stvaraju fizičku barijeru između probavnih enzima koji razgrađuju ugljikohidrate), zbog čega ćete puno dulje biti siti. One su i jedan od rijetkih prirodnih izvoda potpunih proteina (oko 4 grama u 28 grama sjemenki), te sadrže svih 9 aminokiselina koje su potrebne našem tijelu.

3. Slanutak
Slanutak je savršen za osobe koje žele smršaviti i koje muče muku s gladi za vrijeme dijete. Šalica ovih ukusnih mahunarki ima čak 12 grama vlakana i 14 grama proteina, a oboje će pomoći da dulje budete siti.

4. Orašasto voće (posebno bademi)
Orašasto voće je masno, ali to su zdrave masnoće koje mogu pomoći da smršavite. Mnoga su istraživanja dokazala da osobe koje jedu orašasto voće (u razumnim granicama) imaju manju tjelesnu težinu i bolje zdravlje od osoba koje ga izbjegavaju, a jedan od razloga je i taj što su bogate zdravim masnoćama i proteinima, te su zasitne. Upravo je zato orašasto voće savršeno za među obrok - pojedite jednu šaku badema.

5. Jaja
Preskočite pecivo od bijelog kruha ovog jutra, radije ga zamijenite jajem. Jaja su bogata proteinima i pomoći će vam da dulje budete siti! Istraživanje provedeno na 30 žena s prekomjernom težinom je pokazalo da su osobe koje su ujutro jele dva jaja (s dvije kriške integralnog tosta i jednim komadom voća) u idućih 36 sati pojele dvadeset posto manje od žena koje su za doručak jele pecivo iste kalorijske vrijednosti.

6. Kruške
Kruške su bogate vlaknima, jedna srednja ima čak 6 grama vlakana - a to znači da su veoma zasitne. Jabuka je na drugom mjestu s 3 grama. I jedna i druga voćka sadrže pektin koji uravnotežuje razinu šećera u krvi, zbog čega nećete osjećati glad! Ovo0 objašnjava kako su u jednom brazilskom istraživanju koje je trajalo 12 tjedana žene s prekomjernom kilažom koje su jele tri male kruške ili jabuke na dan izgubile više kilograma od osoba koje nisu jele ovo voće.

7. Tofu
Tofu se čini prelaganim da bi bio zasitan, ali istraživanje provedeno na Sveučilištu Luisiane je dokazalo da je tofu veoma zasitan. Istraživači su ga testirali zajedno s predjelom od piletine kod 42 pretile ispitanice. I na kraju je ispalo da su žene koje su jele tofu kao predjelo pojele manje hrane za vrijeme obroka. Dakle - i tofu je veoma snažan protein koji "gasi" glad!

zena.hr