Pet najvećih mitova o ženama

ljepotice, žene

Mnoge žene svakodnevno slušaju što bi trebale raditi sa svojim tijelom, a što ne. Savjetuje ih se što da jedu ili piju, koje vitamine da uzimaju, koliko često da vježbaju… Mnoštvo informacija žene dovodi u stanje zbunjenosti pa neke nisu sigurne ni da znaju točan odgovor na pitanja poput može li se zatrudnjeti u vrijeme mjesečnice ili smanjuju li antibiotici učinkovitost kontracepcijskih pilula. Krajnje je vrijeme da razjasnimo neke mitove koji muče i suvremene žene.

Mit 1: Ne možete zatrudnjeti u vrijeme menstruacije
Pogrešno! Vrlo je mala vjerojatnost da ćete zatrudnjeti, ali mogućnost ipak postoji. Neka su istraživanja pokazala da žena može ovulirati tijekom menstruacije što znači da seks u tom razdoblju može rezultirati trudnoćom. Oprez je, dakle, nužan!

Mit 2: Menopauza umanjuje želju za seksom

Netočno! Popratne pojave menopauze poput valunga i glavobolje mogu spriječiti ženu da se nađe u seksualnom raspoloženju, ali nema izravne povezanosti između menopauze i libida. Dakle, dame u najboljim godinama nemaju razloga za brigu.

Mit 3: Antibiotici smanjuju učinkovitost kontracepcijskih pilula

Ne! Većina antibiotika nema baš nikakav utjecaj na kontracepcijske pilule. Jedina iznimka je rifampin koji se koristi za liječenje tuberkuloze.

Mit 4: Ženama je potrebno više sna nego muškarcima
Istina! Žene jače od muškaraca osjećaju posljedice nastale nedostatkom sna. Nekoliko je istraživanja pokazalo da žene koje ne spavaju redovito imaju veće šanse za probleme s visokim krvnim tlakom. Kod muškaraca to nije uočeno. Nije fer, ali tako je.

Mit 5: Liječnik zna kada ste seksualno aktivni
Nikako nije točno! Ljudi obično misle da himen puca prilikom prvoga seksa, ali himen zapravo cijelo vrijeme ima rupicu na sebi. Ne postoji nikakav način na koji liječnik može vidjeti ili otkriti je li žena seksualno aktivna ili nije.

izvor: tportal.hr