Ovo su simptomi nakon poroda koje ne biste smjeli ignorirati

trudnoca

Bez obzira jeste li rodili vaginalno ili carskim rezom, vjerojatno će vam sve prvih nekoliko dana biti „kao u magli". Osim hormonalnih promjena, činjenica da je dugoočekivana bebica stigla na svijet sve će učiniti pomalo nestvarnim. Moguće je da primijetite noćno znojenje, bol u grudima i snažan umor i mnogo simptoma sasvim je uobičajeno za promjene kroz koje prolazite. No, ove stvari ipak ne biste smjeli ignorirati:

1. Bolne bradavice

Dojenje ne bi smjelo biti bolno, već bi trebalo biti umirujuće i ugodno za bebu i majku. Ako primijetite oštećenja bradavica, vjerojatno bebu pogrešno dojite. Tada potražite pomoć liječnika ili patronažne sestre.

Bez promjena u dojenju zacjeljivanje će biti samo kratkotrajno, a ako se problem ne uoči na vrijeme, oštećenja mogu biti toliko bolna da ćete možda morati privremeno ukinuti dojenje. Kako bi na vrijeme uklonili ovakve prijetnje, nakon dojenja premažite bradavice svojim mlijekom koje je odlično za zarastanje i što prije potražite pomoć.

2. Hemoroidi

Mislili ste da je gotovo s ovom ružnom napasti koja je mnoge žene mučila tijekom trudnoće? Često se hemoroidi pojave i tijekom samog poroda, zbog naprezanja, pa ih se neko vrijeme nije tako lako riješiti. Hemoroidi su natečene vene u anusu koje su često vrlo neugodne, izazivaju bol i peckanje, a ako dođe do pucanja, primijetit ćete i krv.

Na vrijeme počnite tretirati hemoroide kako biste ih se u što kraćem roku riješili. Za početak je vrlo važno to područje održavati čistim i suhim. Oblozi od ulja, tinkture ili čaja vještičje lijeske vrlo uspješno olakšavaju bol i hemoroidi nestaju. Sjedenje u toploj kupki donijet će trenutno olakšanje. No, treba djelovati i preventivno. Jedite hranu bogatu vlaknima kako biste izbjegli zatvor koji može dodatno pogoršati stanje.

3. Bol u zdjelici

Lagana bol nekoliko dana nakon poroda najčešće nije znak za uzbunu, no ako bolovi traju duže i snažni su, odmah se obratite liječniku.

4. Razdvajanje trbušnih mišića

Neko vrijeme nakon poroda trbušnim mišićima treba da se vrate na svoje mjesto. Problem razdvojenih mišića nije samo estetske prirode, već mogu utjecati na cijelo tijelo, od disanja do pravilnog držanja.

Najlakše ćete provjeriti jesu li mišići još uvijek razdvojeni tako da legnete na pod, ispružite se i kažiprstom lagano prijeđete od pupka prema intimnom području. U ležećem položaju vrlo jasno ćete prepoznati jesu li mišići razdvojeni ili su se vratili na svoje mjesto. Kako ne biste napravili dodatnu štetu, važno je pričekati s vježbanjem trbušnjaka sve dok se mišići ne rastegnu i ne vrate na mjesto.

5. Inkontinencija

U trudnoći se gotovo sve trudnice susretnu s vraćanje u djetinjstvo. Malo snažniji smijeh vjerojatno će rezultati mokrenjem u gaćice. Ovo će se sve češće događati kako će se približavati termin poroda. Nije neuobičajeni niti alarmantno jer ipak beba u zadnjem tromjesečju ozbiljno pritišće vaš mjehur. No ako se mokrenje nastavi nakon poroda, trebali biste potražiti stručno mišljenje.

Izvor: index.hr