Osam zanimanja u kojima nije dobro biti žena

U brojnim su profesijama još uvijek slabije plaćene i manje zastupljenje.

1. Novinarstvo

Zaposlenice Newsweeka 1970. godine bile su prve žene u povijesti medija koje su podnijele tužbu protiv diskriminacije. Četrdeset godina nakon toga žene u televizijskom novinarstvu su češća pojava. Ali, kad je o tisku riječ priča je drugačija. Ondje je odnos muškaraca i žena sedam naprama jedan. Žene su u manjini i kada je riječ o izvoru informacija. Prema podacima projekta Global Media Monitoring, u svijetu je intervjuirano, gledano, slušano ili čitano u medijima svega 24 posto žena.

2. Biznis

Iako možda čine većinu radne snage ili postižu bolje rezultate na fakultetima od muškaraca, s vremenom polako počinju nestajati sa viših rukovoditeljskih pozicija. Prema istraživanju Catalysta žene godišnje na prvom poslu zarađuju 4.600 dolara manje od muškaraca, a samo ih je 3 posto svrstano na Fortune-ovu listu 500 predsjednika uprave. U 1963. žene su zaradile 59 centi na svaki dolar muškaraca, a danas zarađuju 77 centi, što je samo 18 centi više.

3. Nauka i strojarstvo

Dok Mattel najavljuje kako će ove godine Barbie postati i kompjuterska naučnica, New York Times piše kako je lutka i dalje samo lutka, te da žene u tehnologiji ne prolaze dobro. Njihovo istraživanje pokazuje da u tehnologiji čak 56 posto žena napusti posao na polovici karijere. Od toga ih se 20 posto više nikada ne vrati, a 31 posto ode u druge profesije.

4. Film i zabava

Istraživanje White House Projecta pokazalo je da žene čine samo 16 posto direktora, izvršnih producenata, producenata, scenarista i kinematografa, dok je istraživanje koje se temeljilo na 122 porodična filma od 2006. do 2009. godine otkrilo da su žene činile samo 29 posto likova.

5. Politika

Business.hr piše kako se među 189 zemalja SAD nalazi na 71. mjestu kada je riječ o ženama u zakonodavstvu, iza Afganistana, Kube i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Žene na tim pozicijama trebaju biti dobro pripremljene na istraživanja novinara koja ih očekuju kada dođu na vlast.

6. Njegovateljstvo

Nakon što je bila samo model, Barbie je 1961. "zaposlena" je i kao medicinska sestra. Bio je to veliki korak u to vrijeme kada su Amerikanke radile kao tajnice, učiteljice, domaćice i blagajnice. Izuzmemo li danas u tom nizu domaćicu i dodamo li medicinsku sestru dobit ćemo top 4 zanimanja za žene.

7. Prosvjeta

Žene danas čine većinu diplomiranih studenata na području prosvjete. Ali, samo ih 26 posto radi u srednjim školama, 23 posto na studijima, dok ih je kao predsjednika na institutima samo 13 posto. I zarađuju samo 82 posto plaće svojih muških kolega. Godine 1972. zarađivale su 83 posto.

8. Pravo

Prema istraživanu najviše rangirani advokati plaćeni su oko 66 hiljada dolara manje nego njihove muške kolege. Uprkos tome što su polovica diplomiranih pravnika žene, njih tek četvrtina uspije sjesti u partnersku fotelju. Samo ih jedna četvrtina sjedne u fotelju sudije.

(24sata.info)