Neke žene su luđe nego se to misli - smatraju psihijatri

lijek, pms, zena.hr, raspoloženje, djevojke, udaja, psihologija, pms, hrana, bol, histerija, vibrator, žene, žene, pms, ludilo, djevojka, vagina, blagdani, depresija, jugovina, oprez, zdravlje, problemi, priča, muškarci, živci, navike, romantika, muškarci, žene, stres, zdravlje, razlozi, otkriće, bolest, uzrok, pms, žene, žena, luđaci, luđakinje, uspjeh, hrana, pms, pobjeda, žene, agresija, agresivnost, zima, stres, koraci, savjeti, majstori, južina , jugovina, stres, zubi, škripanje zubima, depresija, bol
Ekstremni PMS od sada će se smatrati duševnom bolesti, jasno pokazuje sljedeća kontroverzna revizija zdravstvenog priručnika za psihijatriju.

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), ponekad se naziva 'PMS na steroidima', a sad je u petom izdanju američkog Dijagnostičkog i statističkog priručnika mentalnih poremećaja i službeno priznat kao psihički poremećaj.

No, odluka da se kategorizira kao punopravni poremećaj izazvala je podjelu mišljenja, jer kritičari ove odluke navode da je to uvredljivo i samo doprinosi stvaranju stereotipa o ženama kao emocionalno nestabilnim osobama.

Iako su ponekad prije menstruacije intenzivno žalosne, neki smatraju da je to normalna reakcija na fizičke simptome, dakle prije svega tjelesni, a ne mentalni problem.

Moraju imati sljedeće simptome
Kriteriji za dijagnozu su simptomi: razdražljivost, bijes, povećana sklonost međuljudskim sukobima, osjećaj beznađa i letargije, nesanica i promjene u apetitu tijekom menstrualnog ciklusa.

Simptomi se moraju javiti tijekom najmanje dva uzastopna mjeseca i moraju imati doista razoran utjecaj na ženinu sposobnost obavljanja normalnih aktivnosti. To se razlikuje od običnog predmenstrualnog sindroma (PMS) pri kojem je većina simptoma blage prirode.

Konačno, kako bi se s dijagnosticirao PMDD, pacijenti ne smiju neprestano patiti od depresije već samo u danima prije mjesečnice.

Smatra se da se ovaj poremećaj javlja u tri do osam posto žena.

Neki stručnjaci ističu da će zbog uvrštavanja ovog stanja pod mentalne poremećaje doći do pristupačnijeg liječenja i većeg razumijevanja, dok drugi tvrde da će porasti zlouporabe recepta i opojnih droga.

J. Allen Frances, psihijatar s Duke Universityja, koji je bio nadležan za sastavljanje četvrtog izdanja DSM priručnika objavljenog 1994. no ne i u timu zaduženom za novi priručnik, izrazio je zabrinutost zbog promjena.

'Nova dijagnoza može biti opasnija od novog lijeka', rekao je.

Prvo izdanje DSM - koji se smatra 'biblijom psihijatrije' - je objavljeno 1952. i danas utječe na psihijatrijsku praksu diljem svijeta.

Net.hr